Креветки та інші ракоподібні – неймовірно популярне блюдо в азіатській кухні. Їх делікатна, солодкувата м'якоть чудово поєднується з традиційним для китайської та японської кухонь інгредієнтами: пастою з тамаринду, місо, імбиром, часником, соєвим соусом. Про смажені креветки в соєвому соусі ми докладніше поговоримо нижче.
Креветки, смажені з часником і соєвим соусом
Ця класична закуска як не можна краще ілюструє баланс всіх смаків, властивих багатьом азіатським страв, а ще вона чудово підходить до келиху.
Інгредієнти: креветки - 12 шт.; часник - 3 зубки; борошно - 45 г; корінь імбиру - 4 скибочки; гострий перець - за смаком; соєвий соус - 35 мл; мед - 35 мл Приготування Змішайте борошно з дрібкою солі і обваляйте в отриманій суміші очищені креветочні хвости. Коли ті практично дійдуть до готовності, перекладіть їх на окрему страву, а самі візьміться за простий соус. Для нього, насамперед, обсмажують разом тонкі пелюстки часнику і імбиру. Любителі гострого, можуть додати до них трохи пекучого перцю. Коли суміш почне пускати інтенсивний аромат, влийте соєвий соус, додайте мед і буквально пару столових ложок води. Коли суміш закипить, покладіть в неї креветочні хвости і варіть їх ще пару хвилин. Смажені креветки в соєвому соусі з медом подають відразу ж, полив залишками соусу зі сковороди.
Смажені креветки в соєвому соусі – рецепт
Інгредієнти: великі креветки - 12 шт.; лимонний сік - 10 мл; тертий часник - 1 ч. ложка; тертий імбир - 1/2 ч. ложки; соєвий соус - 25 мл; мірін - 15 мл; щіпка тростинного цукру. Приготування Очистіть креветочні хвости і приступите до їх обжарке. Розігрів масло, швидко обсмажте на ньому креветки, а поки хвости підрум'янюються, з'єднайте сік лимона разом з часником і імбиром, соєвим соусом, мирином і цукром. Залийте креветки отриманою сумішшю і збільште вогонь. Тепер дочекайтеся, коли хвости дійдуть до повної готовності, а соус карамелізується.
Креветки, мариновані в соєвому соусі
Інгредієнти: креветки - 12-15 шт.; паста з тамаринду - 35 г; соєвий соус - 15 мл; цукор - 10 г; вода - 35 мл Приготування Перед тим, як посмажити креветки в соєвому соусі, їх необхідно замаринувати. Очистивши креветки від вени, проходить вздовж хвоста, приготуйте простий маринад, розвівши пасту з тамаринду водою, всипати цукор і вливши сою. Змішати креветки з отриманим маринадом і залиште на півгодини. Швидко обсмажте хвости на сильному вогні, поки вони не змінять свій колір.