Знавцям риболовного промислу дана тема не в новинку. Вони знають толк в неймовірно смачне балику з жереха і, безумовно, мають уявлення, як його готувати. А для тих, хто зіткнувся з цією рибкою вперше і готовий приготувати з неї справжній рибний делікатес, ми розповімо, як потрібно правильно солити жереха на балик, розкриємо також тонкощі попередньої підготовки рибки, її просушування і нюанси в'ялення . Для вас представлені два варіанти приготування балика з жереха, кожен з яких по-своєму гарний і дає відмінний результат.
Як зробити балик з жереха по-астрахански - рецепт в домашніх умовах
Інгредієнти: жерех – 2-25 кг; сіль велика – 250 р. Приготування Для приготування балика з жереха бажано брати тушки риби вагою не менше двох кілограм. Для початку промиємо рибину під проточною водою і позбавимо від луски. Після цього гострим ножем або спеціальними кулінарними ножицями робимо зверху на спинці розріз і акуратно розгортаємо рибку як книгу, витягуючи у процесі нутрощі, намагаючись їх не пошкодити, і кістки. Тепер промиваємо філе ще раз і додатково замочуємо в холодній воді хвилин на тридцять, після чого даємо рибині просохнути, і беремося до засолюванні. У самих м'ясистих відділах робимо розрізи, трохи не дорізуючи до шкури, і натираємо жерех з усіх боків крупною сіллю, обов'язково торкаючись при цьому всі важкодоступні місця.
Укладаємо заготовку в емальовану або скляну посудину і залишаємо на полиці холодильника мінімум на ніч, а максимум на добу, після чого змиваємо все кристали солі і занурюємо філе на півтори години в чисту воду, періодично її оновлюючи. Тепер промаківающімі рибу від вологи серветками або чистим тканинним відрізу і підвішуємо для просушування, розправивши черевця і закріпивши їх у відкритому положенні за допомогою шпажок або зубочисток. Обов'язково захищаємо тушки від мух і інших комах, завісивши марлею або чистою тонкою тканиною. В залежності від температури в приміщенні для того, щоб рибка добре просушилась, знадобиться від чотирьох до семи днів.
По закінченні часу підв'ялені тушки викладаємо на сонці або поміщаємо в тепло і, як тільки на поверхні балика з'являться крапельки жиру, складаємо його навпіл, кладемо в пакет і розташовуємо на добу на полиці холодильника для рівномірного перерозподілу вологи. Після цього можна пробувати готовий балик з жереха.
Балик з жереха - рецепт з цукром
Інгредієнти: жерех – 2-25 кг; цукровий пісок – 125 г; сіль велика – 250 р. Приготування Велику тушку жереха позбавляємо від луски, надрізаємо зверху зі спини і, поступово рухаючись до хвоста, починаємо знімати філе, видаляючи в процесі хребет і нутрощі. Отримане філе промиваємо, обсушуємо, нарізаємо на скибочки або ж залишаємо цілим за бажанням і присмачую сумішшю солі і цукрового піску, ретельно втираючи її в м'ясо рибки по всій поверхні. Тепер поміщаємо рибку в підходящу скляну або емальовану ємність,
насипавши також трохи солі на дно і зверху, притискаємо чим-небудь важким і ставимо на полицю холодильника просаливаться. Через п'ять-сім днів, промиваємо жерех і вимочуємо протягом п'яти-семи годин, періодично міняючи воду на свіжу (щогодини).
Витираємо вимочену заготівлю рушником або серветками і підвішуємо в провітрюване місце для просушування і в'ялення на кілька днів. Перед вживанням необхідно витримати рибку спочатку кілька годин на сонці для відділення жиру, після чого загорнути в папір і відправити на добу в холодильник. Тепер балик з жереха можна пробувати. Приємного апетиту!