Риба сімейства лососевих відрізняється воістину царським смаком. В цілому такий продукт важко зіпсувати, але деякі тонкощі при приготуванні все ж слід враховувати. Рекомендуємо три абсолютно різних страви з лосося, які максимально розкривають чудові смакові якості цієї риби і можуть бути представлені на будь-якому столі.
Тартар з лосося - рецепт
Інгредієнти: філе лосося – 520 г; мариновані каперси – 1 ст. ложка; цибулини шалот – 3 шт.; шніт-цибулю – 1 маленький пучок; сік лимона – 10 мл; олія оливкова – 35 мл; соус соєвий – 35 мл або по смаку; мелений чорний перець – за смаком. Приготування Щоб приготувати тартар, філе лосося нарізаємо дуже дрібненькими кубиками з розміром сторони не більш п'яти міліметрів. Викладаємо рибну масу в миску, яку поміщаємо в посудину побільше з льодом. Очищаємо і нарізаємо як можна дрібніше цибулини шалот і шніт-цибулю, залишивши кілька пір'їнок для оформлення. Дрібненько шаткуємо каперси і закладаємо разом з цибулевої масою до рибки. Приправляємо компоненти оливковою олією, соєвим соусом, лимонним соком і перцем, акуратно перемішуємо, розкладаємо по формах і поміщаємо в холодильник на деякий час. Для подачі перевертаємо формочки на тарілку, оформляємо пір'ям шніт-цибулі і доповнюємо салатом.
Стейк з лосося - рецепт
Інгредієнти: лосось (стейки) – 2 шт.; плід невеликого лимона – 05 шт.; чорний або білий перець мелений – 1 щіпка; набір приправи для риби – за смаком; велика сіль – за смаком; олія оливкова . Приготування Стейки лосося присмачую приправами, сіллю і перчиком і укладаємо на окремі відрізи фольги, промазавши їх перед цим маслом оливковою. Зверху укладаємо лимонні часточки, при бажанні доповнивши їх гілочками кропу або петрушки, запечатуємо фольгу конвертом і маємо блюдо з лосося в гарячій духовці. Для того щоб рибка приготувалася в середньому, в залежності від величини стейків, достатньо буде двадцяти хвилин при температурі 195 градусів.
Суп з лосося - рецепт
Інгредієнти: лосось – 370 г; картопляні бульби – 430 г; свіжі помідори – 270 г; цибулина ріпчаста або цибуля-порей – 1 шт.; вершки нежирні – 420 мл; чорний перець мелений – 1 щіпка; свіжі гілочки кропу – 4-5 шт.; велика сіль – за смаком; олія оливкова. Приготування Спочатку пасеруємо на рослинній маслечко нарізану ріпчасту цибулину або кільця цибулі-порею, а хвилини через три додаємо перетерту моркву і нарізані кубиками помідори, попередньо очищені від шкірки. Перекладаємо піджарку в каструлю, вливаємо приблизно літр води очищеної, підігрітої до кипіння, знову даємо закипіти, і закладаємо картопляні кубики. Через десять хвилин варіння на помірному вогні кидаємо шматочки лосося, вливаємо вершки, приправляємо страву за смаком перцем і сіллю і витримуємо на вогні після повторного закипання ще три-п'ять хвилин. При подачі присмачую супчик нарубаної зеленню укропчика.