Прекрасним варіантом для пісного столу будуть приготовані власноруч пісні вареники з картоплею і грибами. Запропонований нижче рецепт приготування цієї страви допоможе вам розібратися в тонкощах його створення і правильної подачі.
Як приготувати пісні вареники з картоплею і грибами - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
пшенична просеянная борошно – 360 г; вода очищена – 180 мл; олія соняшникова без запаху – 40 мл; сіль велика – 2 щіпки; Для начинки:
бульби картоплі – 520 г; свіжі або сушені гриби – 225 г або 60 г відповідно; олія рослинна без запаху – 55 мл; цибулина ріпчаста – 80 г; чорний свіжозмелену перець – щіпка; цибуля зелена і кріп – за смаком; велика сіль – за смаком. Приготування Так як страва у нас пісне, то й тісто і начинку необхідно підготувати без використання продуктів тваринного походження. Для тіста змішати просіяне борошно з олією і підсоленою гарячою водою і виробляємо заміс. Спочатку вимішуємо ложкою, а коли це вдаватиметься з працею, продовжуємо і завершуємо місити руками, при необхідності додаючи ще трохи борошна, щоб отримати в результаті не липнущую текстуру борошняного кома. Тепер прикриваємо його харчовою плівкою і даємо дозріти і настоятися хвилин сорок-п'ятдесят.
Ставимо також варитися картоплю. Його для цього очищаємо, ріжемо на частини, заливаємо водою і розташовуємо на плиті. По досягненні овочевими скибочками м'якості, воду зливаємо, а овоч розминаємо в пюре товкачиком.
Найсмачнішими, безперечно, виходять вареники з картоплею і сушеними грибами. Якщо у вас такі є - чудово, замочуємо їх заздалегідь для набухання, а потім відварюємо протягом п'ятнадцяти хвилин. При відсутності сушених грибочків, можна брати і свіжі, доступні круглий рік, печериці. Їх попередньо відварювати не потрібно, а достатньо лише промити і нарізати досить дрібно.
Тепер прогріваємо сковороду ретельно, попередньо наливши в неї рослинного масла і викладаємо підготовлені відварені сушені або свіжі гриби. Даємо їм підрум'янитися, помішуючи до випаровування вологи, після чого додаємо нашатковану кубиками цибулька, обсмажуємо все разом до м'якості і рум'яності, підсолюємо і викладаємо грибну піджарку з цибулею в картопляне пюре. Дуже смачно виходить, якщо додати в начинку на цьому етапі подрібнений зелений цибулька, укропчик і мелений перчик. Перемішуємо наповнення ретельно, і по готовності тіста приступаємо до оформлення пісних вареників.
Розкачуємо тісто до однорідного пласта, вирізаємо склянкою круглі коржі, наповнюємо начинкою, складаємо навпіл і запечатуємо ретельно, защипнувши краю.
Відварюємо варенички в підсоленій воді протягом п'яти хвилин після закипання, після чого виловлюємо шумівкою на тарілку і подаємо з пісним майонезом.
І без того невисоку калорійність пісних вареників з картоплею та грибами можна при необхідності додатково знизити, не використовуючи для начинки рослинне масло, додавши в картопельку просто відварені гриби і доповнивши її зеленою цибулею і зеленню.
Якщо ж калорійність страви не принципова, то можна трохи урізноманітнити подачу страви, приготувавши смажені вареники з картоплею і грибами. Для цього після того як вироби будуть відварені до готовності, даємо їм стекти від води і викладаємо на сковороду, попередньо підсмажити в ній на рослинному маслі трохи шинкованої цибулі і виклавши його в тарілку. Підрум'янюємо варенички з двох сторін «цибулевому» маслечко і подаємо з тим самим посмажені раніше цибулькою.