Віддавати перевагу домашні продукти купівельними у наш час абсолютно нормально, оскільки склад останніх нерідко рясніє компонентами не дуже корисними для нашого здоров'я, але корисними для збільшення терміну зберігання продукту. Якщо ви намагаєтеся ввести в свій раціон максимум натуральної продукції, то цей рецепт шинки з свинини в домашніх умовах буде як не можна до речі.
Рецепт домашньої шинки з свинини
Підсумкова вартість домашньої шинки з свинини мало відрізняється від вже готового продукту, смаком вони теж дуже схожі, а сам процес варіння дуже простий, хоч і займає тривалий час.
Інгредієнти: свинина (окіст) - 17 кг; сіль - 115 г; гострий перець - 1 шт.; горошини перцю - 7 шт.; бутони гвоздики - 2 шт.; лист лавра. Приготування Використання м'яса з жирком в рецепті дозволяє зберегти апетитний колір готового продукту і його соковитість. Не варто брати вирізку, м'якуш та інші «пісні» шматки, оскільки весь час буде витрачено даремно – готова шинка буде володіти смаком і кольором простого вареного м'яса.
Почніть з приготування простого розсолу, в ньому наш шматок буде маринуватися, а потім і варитися. Сіль залийте літром води, додати гострий перець, перець горошком, гвоздику і лавр. Залиште маринад для шинки з свинини закипіти, зніміть з вогню і повністю остудіть. З допомогою шприца введіть в шматок як можна більший обсяг маринаду, глибоко і по всій товщині. Після, м'ясо залиште в холоді на три доби, час від часу перевертаючи.
Промаринований шматок оберніть плівкою або перев'яжіть ниткою, щоб під час варіння він зберіг акуратну форму. Залишився розсіл влийте в каструлю і з'єднайте з водою. Дайте рідини дійти до 80 градусів і покладіть на неї шматок шинки. Температура тут вкрай важлива, оскільки, якщо вона підніметься вище 80-85 то м'ясо вийде просто відварною, а не таким ніжним і приємним кольором, як те, що ми бачимо в магазині.
Вариться шматок близько 2 годин, після чого його охолоджують повністю звільняють від ниток і нарізають.
Шинка з свинини в ветчиннице – рецепт
Ветчинница – нехитрий пристрій, що представляє собою нержавіючий циліндр з пружинами, що надає шматку м'яса необхідну форму. З її допомогою дуже зручно готувати порізану шинку, якої ми приділимо увагу далі.
Інгредієнти: свинина - 14 кг; часник - 3 зубки; щіпка мускату; колотий лід - 1 ст.; желатин - 5 р. Приготування Попередньо свинину наріжте досить великими шматками. Змішайте м'ясо з пучкою солі і мускатом, додайте пюрированный часник, желатин, а потім і колотий лід. Останній забезпечить соковитість м'яса. Надішліть все в холодильник на 3 години. По закінченні часу викладіть м'ясо в рукав, зав'яжіть обидва його краї, а потім покладіть в ветчинницу. Добре затягніть всі пружини, надаючи м'яса форму. Далі можна піти двома шляхами: запекти м'ясо в деко з водою близько півтора годин при 180 або відварити пару годин на слабкому вогні (не більше 80 градусів).
Рубана шинка з свинини в домашніх умовах потім охолоджується протягом не менше 5 годин, а лише після витягується з форми.
Домашня шинка зі свинини швидкого приготування
Інгредієнти: свинина - 16 кг; сіль - 75 г; коріандр - 1 ст. ложка; сушений майоран - 2 ст. ложки; листя лавра - 2 шт.; чорний перець (горошок) - 3-4 шт.; часник - 4 зубки. Приготування За ніч до того, як приготувати домашню шинку з свинини, натріть шматок парою столових ложок солі і залиште в холоді. По закінченні часу м'ясо перев'яжіть і залиште варитися в маринаді з решти солі, майорану, лавра, перцю і часнику. Після закінчення 40 хвилин, м'ясо знімають з вогню і залишають в розсолі до його остигання, після чого шматок виймають і кладуть у холодильник.