Підібрати смачний рецепт свинячої грудинки може бути вельми проблематично і тому є одна основна причина: грудинка – досить жирна частина туші, а тому потребує тривалого приготування для рівномірного витоплювання жиру і його наповнення смаком. Ми вирішили поділитися з вами відразу декількома найбільш цікавими способами приготування.
Свиняча грудинка в духовці – рецепт
Свиняча грудинка відмінно поєднується з будь-яким овочевим гарніром, особливо, якщо вона приготована в лакової глазурі з суміші кленового сиропу і сої. Таке просте блюдо в повній мірі гідно місця на святковому столі.
Головна особливість грудинки – наявність досить щільної шкіри, яку рекомендують висушувати до хрускоту при випіканні. Домогтися хрусткою і обсмаженої шкірки можна, якщо натерти її невеликою кількістю крупної солі перед приготуванням, саме сіль дозволить витягнути зайву вологу.
Інгредієнти: свиняча грудинка - 13 кг; мед - 45 мл; соєвий соус - 55 мл Приготування Натріть шкіру на грудинці і саме м'ясо сіллю, щоб шматок просолился як можна більш ретельно і рівномірно, залиште його полежати в холодильнику за ніч до приготування. Після просолювання покладіть шматок грудинки жиром вниз, накрийте шматок фольгою і залиште запікатися при 150 градусах протягом півтора годин. Після, зніміть фольгу і шкірку на грудинці наріжте хрест-навхрест. Залиште м'ясо вже при 200 градусах ще на годину, щоб витопити залишки жиру. Далі залийте шматок сумішшю меду і сої, після чого залиште солодко-солону кірку карамелізуватися.
Рулет зі свинячої грудинки – рецепт в духовці
Інгредієнти: морква - 155 г; картопля - 340 г; свиняча грудинка - 16 кг; борошно - 45 г; ріпчаста цибуля - 135 г; часник - 3 зубки; томатна паста - 175 г; яловичий бульйон - 260 мл; листя лавра - 2 шт.; гілочки чебрецю - 10 шт. Приготування Шматок свинячої грудинки добре натріть сіллю і скрутіть в рулет. Зафіксувавши рулет кулінарною ниткою, обваляйте його в борошні і підрум'яньте в жаровні на сильному вогні. Коли м'ясо буде готове, перекладіть його на тарілку, а в жаровню влийте олію і обсмажте на ньому шматочки овочів: картопля, морква, цибуля. В самому кінці покладіть пюрированный часник, а після перемішування – лавр і тимьян. Залийте все сумішшю бульйону з томатною пастою і поверніть грудинку в посуд. Тушкуйте все разом протягом півтора годин при 150 градусах.
Свиняча грудинка варена в лушпинні цибулі – рецепт приготування
Варка грудинки в цибулинні є, мабуть, одним з найбільш простих способів її приготування. М'ясо в підсумку отримує підкопчений зовнішній вигляд, а процес приготування при цьому не настільки трудомісткий, як саме копчення.
Інгредієнти: свинина (грудинка) - 11 кг; цибулиння - 3 ст.; цукор - 35 г; коріандр - 1 ч. ложка; часникові зубки - 3 шт.; сіль - 195 г; листя лавра - 3 шт. Приготування Наповніть водою емальований посуд і покладіть в неї лавр з цибулевої лушпинням і розрізаним на пелюстки
часником. Всипте сіль і додайте все на вогні. Після закипання, всипте цукор і додайте мелений коріандр, після чого помістіть в отриманий бульйон свинячу грудинку і залиште її проваритися протягом півгодини. Після закінчення часу м'ясо знімають з вогню і залишають при кімнатній температурі ще на половину доби. Потім м'ясо обсушують, обертають папером і добре охолоджують.
Такий простий рецепт засолки свинячої грудинки дає приголомшливий результат: на виході м'ясо здобуває приємний коричневий відтінок, характерний для м'яса, що підлягало копченню. При цьому всі смакові й ароматичні характеристики свинини збережені.