Брокколі чи користується найбільшою популярністю в порівнянні зі своїми побратимами. Багато їдці не люблять ці зелені суцвіття за неприємний аромат і відсутність смаку, але подібні характеристики ця капуста набуває лише при неправильному приготуванні. Цей матеріал ми вирішили присвятити цікавого способу приготування брокколі в духовці з сиром, який припаде до смаку всім тим, хто раніше не поважав цю капусту.
Брокколі, запечена в духовці з сиром – рецепт
Навіть ті, хто на дух не переносять брокколі, полюблять цей рецепт. Все тому, що капуста в ньому поєднується з великою кількістю вершкового соусу і сиру, а тому її смак не виходить на перший план. Ще один доказ того, що будь-який продукт на пару з бешамелем стає смачнішим.
Інгредієнти: брокколі - 640 г; вершкове масло - 35 г; борошно - 15 г; молоко - 210 мл; діжонська гірчиця - 10 г; тертий сир - 145 р. Приготування Для того, щоб капустяні суцвіття не залишилися жорсткими після запікання, спочатку їх бланшують в підсоленому окропі протягом 3 хвилин.
Поки капуста проходить первинне приготування, розтопіть масло і спасеруйте на ньому борошно приблизно півхвилини. До отриманої борошняний пасті порціями підливайте молоко. Коли соус почне загусати, зменшіть жар, приправте його, додайте гірчицю і жменю тертого сиру.
Розподіліть бланшовані суцвіття в промасленим формі і залийте соусом. Зверху висипте весь залишився сир і відправте блюдо в духовку на півгодини (температура 180 градусів).
Запіканка з брокколі з яйцем і сиром в духовці
Заміною ранкового омлету з овочами може стати ця запіканка, яку можна приготувати з вечора.
Інгредієнти: суцвіття брокколі - 480 м; масло - 55 г; борошно - 35 г; молоко - 475 мл; тертий сир - 175 г; яйця - 2 шт.; щіпка мускатного горіха. Приготування Попередньо суцвіття можна бланшувати або запекти в мікрохвильовій печі, з невеликою порцією води протягом 2 хвилин.
Тепер прийміть за соус. Схема приготування залишається тією ж, що і стандартного бешамеля: спершу обсмажуємо борошно з маслом приблизно півхвилини, потім розводимо все молоком і всипаємо приблизно половину сиру. Прибравши соус з вогню, ледь охолодіть його, а потім збийте з яйцями і приправте мускатним горіхом. Залийте бланшовані суцвіття соусом і посипте сиром, що залишився. Запікайте близько години при 160 градусах, за цей час соус повинен стати щільним, а поверхню запіканки – підрум'яниться.
Брокколі з сиром і сметаною в духовці
Зробити запіканку більш ситної можна завдяки додаванню курки або будь-якого іншого м'яса на ваш розсуд, а для різноманітності, крім самої брокколі, можна пускати в хід і суцвіття цвітної капусти.
Інгредієнти: головка брокколі (середнього розміру); головка цвітної капусти (середнього розміру); сир - 230 г; курятина - 340 г; молоко - 75 мл; сметана - 75 мл; хлібна крихта - 1 ст.; жменю тертого пармезану. Приготування Перед тим, як приготувати брокколі в духовці з сиром, розберіть обидва качана на суцвіття. Обсмажте суцвіття в розігрітій олії протягом пари хвилин, приправте і влийте чверть склянки води. Накрийте посуд з капустяними суцвіттями і дайте їм пропаритися протягом п'яти хвилин. Відварну птицю розберіть на волокна. Змішайте молоко разом зі сметаною і тертим сиром. Викладіть капусту і курку у форму і покрийте підготовленим соусом. Зверху посипте блюдо додаткової жменею тертого сиру з вираженим смаком (наприклад, пармезану), і хлібної крихтою. Поставте блюдо в форму для запікання і залиште при 200 градусах на півгодини.