Купуючи шпроти ми, на жаль, не знаємо якої свіжості була ця рибка до консервації, а віддаємо за таку баночку чималі гроші. Так давайте перестанемо переплачувати і купувати невідомо що, а самі займемося приготуванням домашніх шпротів, приміром з такої чудової риби, як салака.
Рецепт шпротів салаки в домашніх умовах
Інгредієнти: свіжоморожена салака – 900 г; вода – 300 мл; чорний чай (без добавок) – 1 десертна ложка; цибулиння – з двох цибулин; кухонна сіль – 1 десертна ложка; соняшникова олія – 180 мл; лист лавра – 2-3 шт.; чорний перець – 4-6 шт.; запашний перець – 2-3 шт. Приготування У невеликий кухлик з нержавіючої сталі насипаємо хорошої якості чорний чай, промиту в чистій воді цибульне лушпиння, листи лавра і два види перцю. Весь вміст ковшика заливаємо питною водою і відправляємо його на конфорку газової плити. Як тільки все це закипить, зводимо вогонь до середнього режиму і варимо заливку 10-12 хвилин під закритою кришкою.
Розморожуємо свіжозаморожену салаку, ретельно обполіскуємо її в воді і зрізаємо ножем плавники (з боків і на хвості) і голови. Далі надрізаємо черевця і потрошимо у салаки нутрощі. Знову обполіскуємо рибу і поміщаємо її повненьким рядочок у посуд з нержавійки так, щоб спинки були нагорі. Присипаємо її кухонною сіллю, потрібною кількістю соняшникової олії і заливаємо салаку процідженої ароматною заливкою, яку ми раніше з вами приготували. Всю цю красу тушкуємо на ледве-ледве тліючому вогні 2 години 15 хвилин.
Шпроти по-домашньому з салаки в духовці
Інгредієнти: свіжа риба (салака) – 850-900 г; пакетики чорного чаю – 3 шт.; питна вода – 15 склянки; лавровий лист – 3 шт.; велика сіль – 15 ч. ложки; масло соняшнику – 130 мл; горошок запашного перцю – 4 шт. Приготування У цьому рецепті можна взяти салаку побільше, яку ми також належним чином чистимо, а після обов'язково моєму в холодній воді. Викладаємо підготовлені рибні тушки в ємність з жароміцного скла так, щоб їх черевця лежали на дні а бочка щільно прилягали один до одного.
У попередньо завареною заварці з чорного чаю, розмішуємо сіль, а після з'єднуємо її з маслом і ложечкою перемішуємо. Поверх правильно покладеної салаки кладемо лаврушки і кілька горошин запашного перцю. Потім заливаємо все заздалегідь зробленій заливкою з чаю з маслом і виставляємо всі в центр духовки. Температуру доводимо до 200 градусів і стежимо за тим, коли закипить заливка, що покриває рибу. Після цього прикручуємо температуру в духовці до 165 градусів, шпроти прикриваємо кришкою і чекаємо їх приготування 1 годину 45 хвилин.
Домашні шпроти з салаки в мультиварці
Інгредієнти: салака – 1 кг; солоний соєвий соус – 50 мл; бутони гвоздики – 3 шт.; олія соняшникова – 120 мл; міцна заварка чорного чаю – 15 ст.; цибулиння – 2 жмені. Приготування Промиваємо у великій кількості води всю наявну в нас салаку. Гострим лезом ножа зрізаємо з кожної рибини голову, прибираємо плавники і вичищаємо внутрішню частину черевець. В мультиварку розкладаємо по всьому дну
промиту чистою водою лушпиння ріпчастої цибулі. А ось вже на неї викладаємо підготовлені рибні тушки салаки, щільно притискаючи їх один до одного. В охолоджену міцну заварку з чорного чаю доливаємо солоний соєвий соус і соняшникова олія, перемішуючи ложечкою, з'єднуємо всі рідини і заливаємо ними рибку в мультиварці. Додаємо для пряного аромату бутончики запашної гвоздики, закриваємо кришку і включаємо режим «Гасіння». Час встановлюємо на 1 годину 40 хвилин.
Такі шпроти домашнього приготування з смачною свіжої салаки ніколи не поступляться ні однієї, навіть самої дорогою, банку консерви зробленої на виробництві.