Млинці – круглі смажені, а частіше випечені вироби з тіста, одна з найдавніших страв людського меню. В тому, чи іншому вигляді випікання млинців зустрічається в кулінарних практики багатьох народів Світу. Приготування млинців спочатку носило ритуальний характер і пов'язувалося з сонячно-місячними календарними циклами.
У Росії і практично на всій пострадянській території млинці вельми популярні. Їх випікають не тільки до столу масляного тижня, але і в звичайний час.
Справжні класичні російські млинці спочатку випікали здебільшого з дріжджового тіста, однак, рецепти тесту на молоці з содою та іншими кисломолочними напоями в даний час теж досить популярні. До складу тіста для млинців іноді включають яйця, а також і деякі інші добавки поліпшують смак і процес випічки. Використовується пшеничне борошно (бажано млинна, а не вищого сорту), вівсяна, гречана, ячмінна.
Млинці краще не смажити (хоча можливий і такий варіант) їх слід випікати на змащеній жиром сковороді або топленим вершковим маслом. Для прихильників пісної їжі краще додати в тісто трохи рослинного масла, щоб уникнути прилипання.
Рецепт приготування російських дріжджових млинців на молоці
Інгредієнти: борошно пшеничне (можливо в суміші з вівсяної) – 1 склянка; молоко – близько 400 мл; сіль – 1 щіпка; дріжджі свіжі пресовані – близько 25 м; цукор – 1 ч. ложка; горілка – 1 ст. ложка; яйце куряче – 1 шт.; сало свиняче – шматочок (або вершкове масло топлене). Приготування У трохи підігріте молоко внесемо дріжджі, цукор і 3 ст. ложки борошна. Перемішати і поставимо в тепле місце на півгодини.
Коли опара (а це ми готували саме її) підійшла, перелити її в робочу миску, додаємо решту борошно в потрібній кількості, а також горілку і яйце. Ретельно перемішати, можна злегка збити міксером або віночком вручну.
Розігріваємо сковороду (краще спеціальні млинцеві з низькими бортиками), вогонь середньо-слабкий. Насадивши шматочок сала на вилку, змащуємо дно. Якщо використовуєте масло, зручно змащувати силіконової пензлем. Виливаємо порцію тіста. Через 1-3 хвилини перевертаємо блін.
Готові млинці складаємо стопкою на сервірувальне блюдо.
Подаємо млинці по-російськи з різними солодкими закусками або солодкими. Це може бути малосольна ікра різних риб, м'ясні закуски (пересмажену фарш з цибулею), різні гострі або делікатні соуси. Також можна подати до млинців сметани, молоді ропні сири, сир, вершки, кисломолочні напої, фруктові варення, джеми, солодкі сиропи, натуральний квітковий мед . Можна загорнути начинку на млинці або є вприкуску. До несолодкої частини млинцевої трапези можна подати чарку гіркої або ягідної міцної настойки, до десертній частини – свіжий чай.
Товсті млинці по-російськи – рецепт на кефірі
Інгредієнти: борошно вівсяна та/або гречана, ячмінна – близько 1 склянки; крохмаль – 1 ст. ложка; кефір (питної несолодкий йогурт, айран, катик, мацоні та ін) – 300 мл; яйце куряче – 1-2 (необов'язково); сода – 1 щіпка; сіль – 1 щіпка; мелений кмин і коріандр; шматочок свинячого сала. Приготування Просіяне борошно змішати з кефіром і яйцем, додаємо спеції, сіль і соду. Тісто повинно вийти по консистенції, як густий кефір або рідка сметана. Якщо густина тесту недостатня, додаємо крохмаль, але не більше 2 столових ложок. Докладно збиваємо тісто міксером.
Змащуємо салом або маслом дно розігрітої сковороди і наливаємо порцію тіста. Випікаємо з кожної з сторін не більше 3 хвилин. Відтінок повинен бути золотисто-коричневим.
Подаємо товсті млинці з вершковим маслом, сметаною, фруктовими вареннями. Такі млинці добрі до сніданку або ланчу.