Основою для лепешняку може служити молоко, ряжанка, сметана або кефір, ну а якщо у вас в холодильнику вже довго чекає своєї черги кисляк - її теж сміливо можна пустити в хід. Вся принадність простої домашньої кухні і полягає в універсальності рецептів та взаємозамінності інгредієнтів, так що дерзайте, а в допомогу ми даємо кілька перевірених рецептів.
Рецепт лепешняку на кисляку
Інгредієнти: манна крупа - 1 ст.; кисле молоко - 2 ст.; яйця - 2 шт.; маргарин, або вершкове масло - 60 г; цукор - 3-4 ст. ложки; розпушувач для тіста - 1/2 ч. ложки; борошно - 3-4 ст. ложки; сік 1/2 лимона. Приготування Перед тим, як приготувати маннік на кисляку, манку слід залишити набрякнути, щоб вона стала ніжною та м'якою, а не хрумтів на зубах при поїданні страви. Для того, щоб крупа набухла, досить залити її теплою кислим молоком і залишити на 30-40 хвилин. Як тільки манка увібрала в себе всю вологу, додаємо до неї збиті з цукром дочиста яйця і перемішуємо.
Масло розтоплюємо, злегка охолоджуємо і вводимо в манну в основу разом з лимонним соком слідом за яйцями. Борошно просіваємо з розпушувачем і засипаємо в тісто в саму останню чергу. Вимішуємо тісто до однорідності, а потім переливаємо його в форму для випікання змащену маслом. Ставимо манник в розігріту до 180 градусів духовку і готуємо 30 хвилин.
Готовий пиріг можна прикрасити за власним смаком фруктами, медом, сиропом, розтопленим шоколадом або варенням.
Якщо ж ви вирішили приготувати маннік на кисляку в мультиварці за цим рецептом, то в змащену маслом чашу пристрою наливаємо тісто, закриваємо кришку і виставляємо режим "Випічка" на 40 хвилин.
Манник на кисляку з родзинками
Інгредієнти: манна крупа - 200 г; кисле молоко - 200 мл; цукор - 1 ст.; яйця - 2 шт.; розпушувач для тіста - 1 ч. ложка; родзинки - 1 жменя. Приготування Манну крупу перед приготуванням заливаємо кисляком і залишаємо набрякнути протягом 30 хвилин. Тим часом збиваємо яйця з цукром дочиста. Ізюм, при необхідності, запарюємо і додаємо до набряклої манки. Слідом вводимо яєчну суміш і розпушувач. Ретельно вимішуємо тісто, стежачи за тим, щоб в ньому не залишилося грудочок.
Виливаємо основу для лепешняку у форму для випікання, попередньо змащену маслом, і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. Перед подачею даємо маннику на кисляку без борошна охолонути у формі 10 хвилин.
Рецепт шоколадного лепешняку на кисляку
Інгредієнти: манна крупа - 1 ст.; кисле молоко - 1 1/2 ст.; какао-порошок - 3 ст. ложки; горіхи - 1 жменя; цукор - 1 ст.; рослинне масло - 100 мл; борошно - 100 г; розпушувач - 1 1/2 ч. ложки. Приготування Заливаємо манну крупу теплою кисляком і залишаємо на 1 годину. Після закінчення часу додаємо в суміш олію і цукор. Ретельно все вимішуємо до повного розчинення цукрових кристалів. Додаємо в манник какао-порошок і перемішуємо його, стежачи за тим, щоб не утворилися грудочки. В останню чергу додаємо в тісто просіяне
з розпушувачем борошно і подрібнені горіхи.
Перелити тісто в застелену пергаментним папером форму і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. Після закінчення часу даємо маннику охолонути 15 хвилин і подаємо до столу, посипавши цукровою пудрою.
Якщо ви хочете зробити пиріг більш соковитим, то просочіть його, поки він ще гарячий. Одним з варіантів сиропу для шоколадного лепешняку може стати суміш лікер "Бейліз" з вершками в рівних пропорціях. Досить близько 4-5 столових ложок такий просочення, щоб зробити ваше блюдо ще більш незабутнім.