Вернуться назад Распечатать

Торт «Прага» – класичний рецепт

Торт «Прага» – класичний рецепт
Незважаючи на свою назву, торт «Прага» та його класичний рецепт жодним чином не пов'язані з Чехією. Шоколадне ласощі – радянська варіація на тему «Захера», яка здобула популярність за кордоном союзу. Зараз про витоки рецепта вже ніхто і не згадує, але в цьому й немає потреби, адже тепер цей розкішний шоколадний торт став всесвітньо улюбленим ласощами.

Торт «Прага» – класичний рецепт по ГОСТу


Так як це ласощі народилося в радянський час, ніякого старовинного рецепту у торта «Прага» немає, але зате є радянський ГОСТ – визнаний еталон з безпомилковим смаком. До нього ми й вирішили звернутися в цьому рецепті.
Інгредієнти:
Для коржів:

  • яйця - 6 шт.;

  • борошно - 115 г;

  • цукор - 135 г;

  • какао - 25 г;

  • вершкове масло - 45 р.


  • Для крему:

  • жовток одного яйця;

  • вода - 20 мл;

  • згущене молоко - 115 мл;

  • вершкове масло - 210 г;

  • какао - 15 р.


  • Для декору:

  • абрикосовий джем - 65 г;

  • жирні вершки - 105 мл;

  • чорний шоколад - 110 р.


  • Приготування
    Почніть з приготування коржів, для них спершу між собою з'єднують всі сухі компоненти зі списку. Окремо перетворіть в піну яєчні білки, жовтки також збийте з цукром. Обережно, щоб зберегти максимум повітря, білки змішайте з жовтками і влийте їх до сухих компонентів. Коли отримаєте готове тісто, змішайте його з розтопленим маслом, вилийте в 20-см форму і залиште випікатися при 180 градусах на 35 хвилин.
    Для крему збийте жовток з водою і згущеним молоком. Проваріть суміш на мінімальному спеці до загустіння, а потім охолодіть. М'яке масло збийте добела і почніть порціями вливати до нього охолоджену згущену суміш. У фіналі додайте какао і відправте крем охолоджуватися.
    Розділіть коржі натроє і змажте готовим кремом. Зібравши торт разом, покрийте його шаром абрикосового джему. Розігрійте вершки, залийте ними шоколад, а через пару хвилин перемішайте і залийте ганашем поверхню коржів. Справжній торт «Прага» готовий, залишається лише охолодити його і доповнити декор по своєму смаку.

    Торт «Прага» – класичний рецепт зі сметаною


    Інгредієнти:
    Для коржів:

  • згущене молоко - 390 мл;

  • какао - 35 г;

  • яйця - 4 шт.;

  • сметана - 390 г;

  • сода - 1 ч. ложка;

  • борошно - 420 г;

  • цукор - 210 р.


  • Для крему:

  • вершкове масло - 310 г;

  • згущене молоко - 1 банка;

  • какао - 55 р.


  • Приготування
    Змішайте какао разом зі згущеним молоком і сметаною. Почніть додавати до основі тесту для коржів яйця, постійно збиваючи, щоб додати коржам обсягу. По черзі з яйцями всипайте до тесту і цукор, а коли інгредієнти з'єднаються разом, а кристали цукру розчиняться, почніть поступово підсипати муку. У фіналі змішайте всі з гашеного содою.
    Розділіть тісто між парою промасленных форм для випікання, а потім відправте в духовку на 35 хвилин при 185 градусах. Охолодіть коржі.
    Для крему збийте м'яке масло разом зі згущеним молоком і какао, а потім покрийте отриманої повітряною масою кожен корж і бічні частини торта.

    Класичний рецепт торта «Прага» в домашніх умовах


    Інгредієнти:
    Для коржів:

  • борошно - 175 г;

  • какао - 55 г;

  • яєчні білки - 8 шт.;

  • яєчні жовтки - 5 шт;

  • розпушувач - 2 ч. ложки;

  • цукор - 185 г;

  • вода - 145 мл;

  • рослинне масло - 115 мл


  • Для крему:
    Торт «Прага» – класичний рецепт


  • вершкове масло - 390 г;

  • згущене молоко - 115 мл;

  • вершки - 65 мл;

  • какао - 10 р.


  • Приготування
    З'єднайте сухі компоненти коржів разом. Яєчні жовтки збийте з цукром і маслом, влийте до них воду, а потім і додайте суху суміш інгредієнтів. Білки перетворіть в піну і обережно змішайте цю піну з тестом. Перелийте все в 22 см форму і залиште запектися при 160 градусах 45-55 хвилин. Корж остудіть і розділіть навпіл.
    Збийте компоненти крему разом. Змастіть кремом кожен корж і поверхня вже готового торта.