Манник - досить легкий у приготуванні пиріг, який робиться дуже швидко, а виходить неймовірно м'яким і смачним. Тісто для нього можна замісити на сметані, кефірі, молоці і навіть звичайній воді. Пропонуємо вам кілька простих рецептів його приготування, а ви самі виберіть для себе найбільш підходящий і простий.
Манник на воді в мультиварці
Інгредієнти: вода - 1 ст.; яйце - 1 шт.; манна крупа - 5 ст. ложок; цукор - 1 ст.; масло вершкове - 100 г; борошно - 1 ст. ложка; сода - щіпка; лимонний сік. Приготування Манну крупу заливаємо водою і залишаємо на кілька годин для розбухання. Пам'ятайте, що чим довше манка буде розмокати, тим ніжніше вийде наш пиріг. Не втрачаючи часу дарма, змішуємо окремо розм'якшене вершкове масло з курячим яйцем і злегка збиваємо. Потім додаємо набряклу манну крупу. Соду і пшеничне борошно просіваємо зверху, ретельно все розмішуємо і виливаємо готове тісто в чашу мультиварки, змащену рослинним маслом.
Закриваємо кришку приладу, на дисплеї вибираємо програму «Кекс» і готуємо страву 40 хвилин. Після звукового сигналу, переставляємо режим на «Підігрів» і чекаємо ще 60 хвилин, щоб пиріг добре зарум'яниться. Після цього акуратно відкриваємо кришку, манник перевертаємо на контейнер пароварки, перекладаємо на красиве блюдо, остуджуємо і за бажанням посипаємо цукровою пудрою. Готовий маннік на воді з яйцями розрізаємо на порційні шматочки і подаємо до столу.
Як приготувати шоколадний маннік на воді?
Інгредієнти: рідка сметана - 250 мл; цукор - 210 г; вода - 05 склянки; манна крупа - 180 г; какао-порошок - 30 г; борошно - 100 г; яйце - 2 шт.; мак - 1 ст. ложка; розпушувач - 05 ч. ложки. Приготування Яйця розбиваємо в миску, злегка збиваємо міксером, додаємо половину порції цукру і розтираємо до однорідності. Потім додаємо розпушувач і гарненько перемішуємо. Цукор, що залишився з'єднуємо з манкою, вливаємо рідку сметану, холодну воду, перемішуємо і залишаємо розбухати приблизно на 20 хвилин. Потім додаємо яєчну суміш, розмішуємо і залишаємо ще на 10 хвилин. Після цього поступово всипаємо просіяне борошно і замішуємо однорідне тісто. Якщо воно вийшло дуже густим, розводимо трохи водою і перемішуємо.
Далі ділимо тісто навпіл, в одну половину додаємо мак, ошпарений окропом, а в іншу кидаємо какао-порошок. Форму для випічки змащуємо вершковим маслом, злегка присипаємо манною крупою і наливаємо рівномірно шоколадне тісто. Зверху виливаємо тісто з маком і відправляємо пиріг в гарячу духовку. Випікаємо манник 30-35 хвилин до тих пір, поки на ньому не з'явиться рум'яна кірочка.
Рецепт лепешняку на воді
Інгредієнти: манна крупа - 1 ст.; цукор - 1 ст.; вода - 1 ст.; борошно - 1 ст.; розпушувач - 15 ч. ложки; рослинна олія - 05 склянки; волоські горіхи - 100 г; курага - 100 г; ізюм - 100 г; ванілін - за смаком; масло - для змазування; цукрова пудра для прикраси. Приготування Манку заливаємо водою і залишаємо розбухати на 15 години, залишивши крупу при кімнатній температурі. Після закінчення часу додаємо дрібно нарізану курагу, ошпарений родзинки і рубані волоські горіхи. Потім всипаємо цукор за смаком і ретельно перемішуємо. Після цього вливаємо трохи рослинного масла, всипаємо просіяне з ваніліном і розпушувачем борошно і замішуємо однорідне тісто.
Далі викладаємо його у змащену маслом форму і ставимо в нагріту духовку приблизно на 40 хвилин. Випікаємо пиріг при температурі 180 градусів до готовності. Готовий маннік на воді оформляємо цукровою пудрою і подаємо на стіл.