Класичний рецепт празького торта був розроблений не в чеській столиці, а в російській, кондитером, який подарував світові багато класичних тортів (на кшталт «Пташиного молока»). Цей торт покликаний втамувати спрагу шоколаду будь-ласуни: какао в коржах і обох видах крему – хіба варто просити більшого?
Класичний празький торт
Почнемо з тієї класики, до якої ми всі звикли з самого дитинства. Ми говоримо про версії торта, що готується зі згущеним молоком в якості основного крему.
Інгредієнти: Для коржів:
яйця - 3 шт.; цукор - 155 г; згущене молоко - 135 мл; сметана - 240 г; сода - 1 ч. ложка; борошно - 185 г; какао - 35 р. Для декору:
вершкове масло - 55 г; цукор - 65 г; молоко - 45 мл; какао - 10 р. Для крему:
вершкове масло - 210 г; згущене молоко - 130 мл; какао - 10 р. Приготування Класичний рецепт празького торта зі згущеним молоком починається з підготовки обох видів крему. Той, що піде на декор, вариться на невеликому вогні: всі інгредієнти поміщаються в сотейник, а потім проварюються при постійному помішуванні до загусання. Готовий крем необхідно добре охолодити перед використанням.
Тепер до крему для прошарку коржів, для якого м'яке масло збивають зі згущеним молоком і какао до отримання однорідної і дуже пишною маси. Повітряний крем потім також залишають.
Що ж стосується коржів, то схема їх приготування до смішного проста. Сухі інгредієнти з'єднуються окремо, а яйця, згущене молоко і цукор збиваються до кремоподібного стану. До суміші додається сметана, а потім все змішується з сухою основою. Готове тісто розкласти у дві форми і випікайте при 180 приблизно півгодини. Коли коржі повністю охолонуть, їх промащують масляним кремом, а потім покривають другим шоколадним кремом-ганашем зовні.
Класичний празький торт – рецепт по ГОСТу
Празький торт за старим рецептом – святиня всіх шанувальників радянських ласощів. Вважається, що точне дотримання всіх пропорцій і технології здатне створити «той самий торт з дитинства», переносячи їдця в минуле на кшталт «їстівної машини часу».
Інгредієнти: Для коржів:
яйця - 6 шт.; цукор - 135 г; борошно 130 г; вершкове масло - 45 г; какао - 25 г; абрикосовий джем. Для крему:
вершкове масло - 340 г; какао - 15 г; жовтки - 2 шт.; згущене молоко - 220 г; вода - 35 мл Для глазурі:
вершкове масло - 110 г; шоколад - 130 р. Приготування Почніть з бісквіту, так як йому ще належить повністю охолонути. Розділивши яйця, збийте жовтки з половиною цукру до утворення білястої кремоподібної маси. Залишився цукор збийте в меренгу з білками. Змішайте борошно разом з какао. Обережно з'єднайте білкову та жовткову маси, а потім всипте сухі компоненти. Коли тісто збереться разом, перелийте його в промаслений форму і залиште запікати при 200 градусах на півгодини. Повністю охолодіть корж і розділіть його натроє.
Прийміть за крем. Збийте згущене молоко з жовтком, помістіть на водяну баню і проваріть до сметаноподібної
консистенції. Розведіть какао з водою і додайте до згущеної суміші. Перетворіть м'яке масло в повітряний крем і, не зупиняючи ходу віночка, влийте суміш зі згущеним молоком в основі.
Тепер до ганашу для декору. Розтопіть вершкове масло і залийте їм шматочки шоколаду. Перемішайте все до розплавлювання шоколадних скибочок.
Промажте кожен з коржів масляним кремом, зберіть торт разом і покрийте шаром однорідного абрикосового джему. Після, залийте все ганашем. Залиште цей празький торт у прохолоді на всю ніч, а потім приступайте до дегустації і придавайтесь несподіваної ностальгії.