Слово бісквіт перекладається як кондитерський хліб і це дійсно правда. Адже бісквіт – це основа основ кондитерського мистецтва. І, незважаючи на досить простий набір продуктів в ньому і не таку вже й складну схему приготування, він не завжди виходить ідеальним. А справа в безлічі дрібниць, які необхідно дотримуватися при випічці бісквіта. Сьогодні про них і поговоримо і присвятимо вас в таємниці того як приготувати ідеальний класичний бісквіт для торта.
Рецепт класичного бісквіта для торта в духовці
Борошно для такого бісквіта повинна бути вищого ґатунку, а яйця охолодженими.
Інгредієнти:
яйце – 6 шт.; цукрова пудра – 245 г; борошно – 190 г; крохмаль – 30 г; розпушувач – 10 г; сік лимона – 5 крапель; сіль, ваніль. Приготування Природно почнемо з того, що розділимо яйця. Білки відразу прибираємо в холодильник, а можна навіть і в морозилку ненадовго, поки займаємося жовтками. Цукрову пудру розділимо навпіл і починаємо збивати жовтки поки без неї, а потім потроху додаючи. Маса вийде світлою і повітряної.
Тепер про найважливіше в бісквіті - про білках. Посуд для збивання і віночок обов'язково повинні бути сухими і чистими. Природно при поділі ні в якому разі не повинні потрапити жовтки. В принципі це стосується будь-якого жиру рослинного або тваринного, т. к. він не дасть збити білки в потрібну нам круту піну. Дістаємо білки з холоду, капаємо туди лимонний сік і починаємо збивати, спочатку на малих обертах, поступово підвищуючи їх. Коли вже вийшла піна починаємо всипати цукрову пудру, також поступово, рухаючи міксером за годинниковою стрілкою. У загальній складності на збивання жовтків йде 10 хвилин, білків – 15.
Тепер включаємо духовку, виставляємо 200 градусів. Форма для випікання повинна бути також суха і чиста. Вистилаємо її пергаментом і змащуємо її маслом. Але тільки боки не змащуємо, т. к. коли тісто піднімається, то чіпляється за стінки форми, а масло перешкоджає цьому. Прибираємо форму в холодильник, а самі просіваємо борошно з крохмалем, розпушувачем і ваніллю. Можна навіть просіяти пару раз, так вона ще більше збагатиться повітрям. Тепер в жовток вмішуємо 1/3 білка, акуратно рухами знизу вгору, але тільки не міксером. У цю суміш додаємо частину борошна і знову акуратно вмішуємо. Так чергуємо, поки не змішаємо всі інгредієнти.
Дістаємо форму, виливаємо тісто і даємо постояти хвилин п'ять, щоб воно розподілялося та відпочило. Відправляємо в духовку і знижуємо температуру до 180 градусів. Бажано духовку не відкривати, хоча б перші 20 хвилин. Випікаємо десь півгодини, час може змінюватися залежно від властивостей вашої духовки. Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою. Обов'язково потрібно дати бісквіту охолонути у формі, потім виймаємо його і залишаємо на 2-3 години вилежатися.
Класичний рецепт шоколадного бісквіта для торта відрізняється тим, що муки беремо на 60 м менша, але додаємо стільки ж какао.