Ми звикли вважати, що більшість рецептів випічки не може обійтися без додавання яєць – головного сполучного компонента страви, забезпечує тесту легкість. На ділі яйця можна легко прибрати з рецепту і отримати смачне ласощі на виході, на зразок цього лепешняку на кефірі без яєць.
Манник на кефірі без яєць – рецепт
Тут замінником сполучного компонента стане льняна мука, яка готується з збитих в порошок насіння льону. При размокании маса стає в'язкою і по своїй консистенції і властивостями нагадує яєчний білок.
Інгредієнти: вода - 330 мл; дріжджі - 5 г; манка - 3 1/2 ст.; лляне борошно - 15 г; кефір - 110 мл; апельсиновий сік - 75 мл; цукор - 165 г; лимонна цедра - 2 ч. ложки; оливкова олія - 210 мл Приготування В 100 мл теплої води активуйте дріжджі протягом 10 хвилин. Тим часом змішайте разом лляну борошно з манкою і цукром, додайте цедру. Окремо розведіть апельсиновий сік у воді, що залишилася з оливковою олією і кефіром. Залийте рідинами манну суміш і додайте теплий дріжджовий розчин слідом. Дуже ретельно перемішавши, накрийте ємність з отриманою масою плівкою і залиште на 8 годин. Після, набряклу манну суміш збийте блендером протягом 30 секунд, а потім розподіліть в промасленим формі. Манник на кефірі без борошна та яєць готується при 165 градусах 50 хвилин.
Як приготувати маннік на кефірі без яєць в мультиварці?
Інгредієнти: манка - 2 1/2 ст.; цукор - 145 г; розпушувач - 1 ч. ложка; рослинне масло - 210 мл; вода - 230 мл; кефір - 130 мл; мед - 115 р. Приготування Манку змішайте з цукром і залийте водою. Додайте рослинне масло і проваріть манку до загустіння. Отриману манну суміш доповніть розпушувачем і влийте кефір після того, як вона охолоне до кімнатної температури. Розподіліть масу в промасленим мультиварочной чаші і готуйте на годину «Випікання». Готовий манник просочіть сиропом з суміші меду і води в рівних пропорціях.
Манник на кефірі без яєць на сковороді
Інгредієнти: манка - 1/2 ст.; цукор - 75 г; кефір - 230 мл; молоко - 140 мл; вода - 230 мл; масло - 65 мл; журавлина і горіхи для прикраси. Приготування Обсмажте манку на добре розпеченій сковороді до кремового кольору, після охолодіть і змішайте з цукром і молоком. Влийте воду, кефір, масло, залиште все в теплі на півгодини. Набряклу манку вилийте на сковороду і запікайте півгодини при 180 градусах. Подавайте, посипавши журавлиною і горіхами, полив варенням або посипавши цукром.