Вернуться назад Распечатать

Олександрійське тісто для пасок

Олександрійське тісто для пасок
Сьогодні ми розповімо, як приготувати знамените олександрійське тісто для пасок. Вироби з нього виходять неймовірно смачними і ароматними. Крім того з технологічним процесом створення такого тесту впораються навіть початківці господині, адже готується воно дуже просто і не завдає зайвого клопоту.
В оригіналі олександрійське тісто замішують на топленому молоці але якщо вам не подобається специфічний аромат даного продукту, його можна замінити звичайним цільним молоком.

Олександрійське тісто для паски - рецепт


Інгредієнти:

  • молоко топлене – 1 л;

  • цукровий пісок – 1 кг;

  • борошно пшеничне вищого сорту – 25-3 кг;

  • курячі яйця середнього розміру – 10 шт.;

  • жовтки яєчні – 3 шт.;

  • масло вершкове – 500 г;

  • цукор ванільний або ароматизатор на свій вибір – 4-5 пакетиків або по смаку;

  • свіжі пресовані дріжджі – 150 г;

  • коньяк – 2 ст. ложки;

  • родзинки без кісточок – 250 г;

  • кухонна сіль – 1 ч. ложка;

  • рослинна рафінована олія для змазування рук при замісі.


  • Приготування
    Для приготування олександрійського тесту для пасок збиваємо за допомогою міксера яйця, поступово підсипаючи цукор-пісок, потім змішати отриману масу з теплим топленим молоком, в якому попередньо розпустимо живі дріжджі. Додаємо жовтки і м'яке вершкове масло і ретельно перемішуємо. Тепер залишаємо отриману суміш на десять годин, а в ідеалі на ніч.
    По закінченні часу додаємо до настоявшейся основі сіль, ванільний цукор або інший ароматизатор на свій смак, а також коньяк, попередньо розпарений і обсушенный трохи родзинки. Після цього просіюємо в миску борошно пшеничне. Її знадобиться приблизно два з половиною кілограми або трохи більше, залежно від розміру використовуваних яєць та якості самої борошна. Вимішуємо вміст посуду руками, домагаючись консистенції дуже густої сметани. Текстура готового тіста повинна вийти в'язкою і липкою, тому для того щоб спростити процес замісу, періодично змащуємо поверхню долонь рафінованим рослинним маслом.
    Коли тісто прийме необхідний однорідний вид, залишаємо його в теплі приблизно на півтора-дві години для збільшення в об'ємі і підходу. Після цього можна розкладати його по підготовленим формочках для пасок, заповнюючи їх на одну третину, і після расстойки відправляти для випікання в духову шафу.

    Рецепт олександрійського тесту для паски на сухих дріжджах


    Інгредієнти:

  • молоко незбиране – 250 мл;

  • борошно пшеничне вищого сорту – 490-520 г;

  • цукровий пісок – 300 г;

  • курячі яйця великі – 4 шт.;

  • масло вершкове – 190 г;

  • цукор ванільний або ароматизатор на свій вибір – 2 пакетика або по смаку;

  • сухі швидкодіючі дріжджі – 2 ч. ложки;

  • родзинки без кісточок – 1 стакан або по смаку;

  • кухонна сіль – 1/4 ч. ложки;

  • рослинна рафінована олія для змазування рук при замісі.


  • Приготування
    В даному випадку олександрійське тісто ми будемо готувати з застосуванням сухих дріжджів з невеликими змінами в самому технологічному процесі. Для цього спочатку ретельно промиваємо і просушуємо родзинки, трохи збиваємо яйця, масло, розм'якшене злегка при кімнатній температурі, розрізаємо на шматочки. Після цього змішуємо в ємності відповідного розміру яєчну масу, підготовлений родзинки і масло, додаємо цукровий пісок і дріжджі і заливаємо все, не перемішуючи, тепленьким молоком. Після цього затягуємо посудину з вмістом харчовою плівкою
    Олександрійське тісто для пасок
    або прикриваємо кришкою і залишаємо в теплі приблизно годин на десять. Можна сміливо зробити таку заготовку з вечора для використання її вранці.
    По закінченні часу кидаємо в суміш ванільний цукор або ароматизатор на свій смак, просіваємо туди ж борошно вищого сорту і виробляємо заміс. Тісто по текстурі повинно вийти в'язким і по консистенції трохи густіше, ніж на оладки, але не повинна стікати з руки. Після цього дамо тісту піднятися в теплі протягом приблизно півтора-двох годин, а потім обминаємо і розкладаємо по підготовленим промасленим формах, заповнюючи їх трохи більше, ніж на одну третину.