Сьогодні ми розповімо, як приготувати знамените олександрійське тісто для пасок. Вироби з нього виходять неймовірно смачними і ароматними. Крім того з технологічним процесом створення такого тесту впораються навіть початківці господині, адже готується воно дуже просто і не завдає зайвого клопоту.
В оригіналі олександрійське тісто замішують на топленому молоці але якщо вам не подобається специфічний аромат даного продукту, його можна замінити звичайним цільним молоком.
Олександрійське тісто для паски - рецепт
Інгредієнти: молоко топлене – 1 л; цукровий пісок – 1 кг; борошно пшеничне вищого сорту – 25-3 кг; курячі яйця середнього розміру – 10 шт.; жовтки яєчні – 3 шт.; масло вершкове – 500 г; цукор ванільний або ароматизатор на свій вибір – 4-5 пакетиків або по смаку; свіжі пресовані дріжджі – 150 г; коньяк – 2 ст. ложки; родзинки без кісточок – 250 г; кухонна сіль – 1 ч. ложка; рослинна рафінована олія для змазування рук при замісі. Приготування Для приготування олександрійського тесту для пасок збиваємо за допомогою міксера яйця, поступово підсипаючи цукор-пісок, потім змішати отриману масу з теплим топленим молоком, в якому попередньо розпустимо живі дріжджі. Додаємо жовтки і м'яке вершкове масло і ретельно перемішуємо. Тепер залишаємо отриману суміш на десять годин, а в ідеалі на ніч.
По закінченні часу додаємо до настоявшейся основі сіль, ванільний цукор або інший ароматизатор на свій смак, а також коньяк, попередньо розпарений і обсушенный трохи родзинки. Після цього просіюємо в миску борошно пшеничне. Її знадобиться приблизно два з половиною кілограми або трохи більше, залежно від розміру використовуваних яєць та якості самої борошна. Вимішуємо вміст посуду руками, домагаючись консистенції дуже густої сметани. Текстура готового тіста повинна вийти в'язкою і липкою, тому для того щоб спростити процес замісу, періодично змащуємо поверхню долонь рафінованим рослинним маслом.
Коли тісто прийме необхідний однорідний вид, залишаємо його в теплі приблизно на півтора-дві години для збільшення в об'ємі і підходу. Після цього можна розкладати його по підготовленим формочках для пасок, заповнюючи їх на одну третину, і після расстойки відправляти для випікання в духову шафу.
Рецепт олександрійського тесту для паски на сухих дріжджах
Інгредієнти: молоко незбиране – 250 мл; борошно пшеничне вищого сорту – 490-520 г; цукровий пісок – 300 г; курячі яйця великі – 4 шт.; масло вершкове – 190 г; цукор ванільний або ароматизатор на свій вибір – 2 пакетика або по смаку; сухі швидкодіючі дріжджі – 2 ч. ложки; родзинки без кісточок – 1 стакан або по смаку; кухонна сіль – 1/4 ч. ложки; рослинна рафінована олія для змазування рук при замісі. Приготування В даному випадку олександрійське тісто ми будемо готувати з застосуванням сухих дріжджів з невеликими змінами в самому технологічному процесі. Для цього спочатку ретельно промиваємо і просушуємо родзинки, трохи збиваємо яйця, масло, розм'якшене злегка при кімнатній температурі, розрізаємо на шматочки. Після цього змішуємо в ємності відповідного розміру яєчну масу, підготовлений родзинки і масло, додаємо цукровий пісок і дріжджі і заливаємо все, не перемішуючи, тепленьким молоком. Після цього затягуємо посудину з вмістом харчовою плівкою
або прикриваємо кришкою і залишаємо в теплі приблизно годин на десять. Можна сміливо зробити таку заготовку з вечора для використання її вранці.
По закінченні часу кидаємо в суміш ванільний цукор або ароматизатор на свій смак, просіваємо туди ж борошно вищого сорту і виробляємо заміс. Тісто по текстурі повинно вийти в'язким і по консистенції трохи густіше, ніж на оладки, але не повинна стікати з руки. Після цього дамо тісту піднятися в теплі протягом приблизно півтора-двох годин, а потім обминаємо і розкладаємо по підготовленим промасленим формах, заповнюючи їх трохи більше, ніж на одну третину.