Різні фруктові джеми - чудова начинка для пирогів. Така випічка хороша як десерт або як окремі страви для сніданків, ланчів і полдников. Розповімо, як і які пироги з джемом можна приготувати.
Солодкий пиріг з абрикосовим джемом з пісочного тіста
Інгредієнти: абрикосовий джем; масло вершкове натуральне - 200 г; борошно пшеничне цільнозернові - близько 300-400 г; цукор-пісок - 200 г; яйце куряче - 2-3 шт.; ядра мигдалю подрібнені (можна замінити горіхами) -50-80 г; кухонна сіль - 1 щіпка; сода харчова, погашена соком лимона - на кінчику ножа; сухі мелені спеції (шафран, кардамон); абрикосовий лікер (або ром, коньяк, міцна мадера) - 20-25 мл Приготування Масло треба привести в м'яке стан, додати в миску з маслом цукор і розім'яти виделкою, вбити яйця, додати сіль, погашену соду, лікер, спеції. Тепер всипаємо борошно і швидко замішуємо тісто. Пісочне тісто не слід довго вимішувати.
Відокремимо невеликий клубок (десь 1/4 частина), а решта тісто розкладемо руками на неглибокої змащеній маслом формі. Приблизна товщина підкладки близько 1 див.
Викладаємо шаром абрикосовий джем , змішаний з подрібненими ядрами мигдалю або горіхами. Тісто розгортаємо в пласт товщиною близько 1 см і дрібно рубаємо ножем. Рівномірно розподіляючи, закидаємо цими шматочками поверхню пирога. Випікаємо в духовці до красивого золотистого відтінку протягом близько 30-35 хвилин при температурі близько 200 градусів за С. Трохи остуджуємо і ріжемо.
Подаємо з чаєм, кавою, компотом, маті, каркаде, ройбушем, натуральними соками або кисломолочними напоями.
Діючи згідно цієї ж рецептурою, можна пекти пироги з джемами з будь-яких інших фруктів.
Листковий пиріг з полуничним і яблучним джемами на кефірі
Інгредієнти: джеми полуничний і яблучний; борошно пшеничне - близько 2-3-х склянок; кефір жирний або сметана - 1 склянка; яйця курячі - 3 шт.; масло вершкове або жирні вершки густі - 100 г; цукор - близько 80-100 г; горіхи мелені або рубані - 100 г; ваніль або кориця (але не разом); мелені сухі спеції (шафран, кардамон); лікер полуничний (або коньяк, можна ром) - 2 ст. ложки. Приготування У мисці розм'якшуємо вершкове масло, додаємо половину цукру, розминаємо і перемішуємо виделкою. Додаємо кефір і жовтки від яєць. Цукор, що залишився разом з яєчними білками збиваємо (міксером) до стану стійкої піни. Додаємо в миску разом зі спеціями, меленими горіхами і лікером. Перемішуємо і заливаємо в 2 змащені маслом форми. Випікаємо протягом близько 30 хвилин при температурі 200 градусів за С.
Витягаємо, трохи охолоджуємо і розрізаємо кожну корж посередині збоку на 2 коржа.
Кладемо корж, промазуємо яблучним джемом, наступну - полуничним джемом. Ще одну - яким хочете. Накриваємо останньої коржем, знову зверху шар джему і посипаємо меленими горіхами. Нехай постоїть, просочиться хвилин 40. Розрізаємо на частини і падаємо з чаєм, кавою або компотом.
Пиріг з листкового тіста з будь-яким фруктовим джемом можна спекти, купивши готове листкове тісто в магазині.
Пиріг з листкового тіста з фруктовим джемом
Приготування Розкачайте тісто в пласт товщиною близько 1 см прямокутної або овальної форми. Відступивши від краю по довгій стороні, нанесіть шар джему поздовжньою смугою, не доходячи до іншого краю. Згорніть рулетом, можна дати пирогу форму півмісяця. Випікаємо в духовій шафі на змащеному деку при температурі близько 200 градусів за С протягом 35-40 хвилин. Готовність контролюємо візуально.
Відкритий пиріг з джемом
Відкритий пиріг з джемом можна спекти, використовуючи готове дріжджове або здобне дріжджове тісто.
Приготування Розкачуємо тісто в пласт товщиною близько 07-1 см, викладаємо бортик по периметру. Рясно змащуємо джемом, змішаним з рубаними горіхами. Робимо «сітку» або інший візерунок з круглих смуг тесту, які скріплюємо з бортиком. Випікаємо протягом 35-45 хвилин. Готовий пиріг змащуємо яєчним білком за допомогою пензля. Перед розрізанням трохи охолоджуємо.