Морква - чудово корисний коренеплід, містить клітковину, різні мікроелементи, каротиноїди, вітамін А, поліпшує роботу печінки, стан шкіри і очей.
Морква входить до складу багатьох страв, наприклад, використовуючи моркву в якості начинки можна пекти смачні пироги з різних видів тіста (дріжджове, листкове, бездріжджове на кефірі та ін).
Рецепт солодкого пирога з морквою на кефірі
Інгредієнти: морква - 500 г; кефір середньої або високої жирності - 250 мл; яйце куряче - 3-4 шт.; борошно пшеничне - близько 400 м; цукор-пісок - близько 50-80 м; сода харчова - 1 щіпка; шматочок натурального вершкового масла; сухі мелені спеції (паприка солодка, шафран, кардамон, імбир). Приготування У великій мисці змішуємо домашній кефір , цукор, яйця і просіяне борошно. Додаємо 1 дрібку соди і спеції. Замішуємо тісто. Моркву натираємо на тертці і теж додаємо в тісто. Ретельно перемішуємо.
Для випічки потрібна вогнетривка форма (найзручніше використовувати невисокі силіконові або скляні). Змащуємо форму маслом і заповнюємо тістом.
Випікаємо пиріг з морквою в духовій шафі протягом близько 40 хвилин при температурі близько 180-200 градусів С. Готовність пирога перевіряємо візуально і сірником (застроміть її в середину, якщо сірник суха - значить, пиріг готовий). Витягаємо пиріг з форми перевертанням на блюдо. Якщо пиріг не відділяється від дна - покладіть зверху мокру серветку. Подаємо з кисломолочними напоями або компотом.
Пиріг з морквою, яблуками і родзинками в заливці з яєць і вершків
Інгредієнти: тісто готове листкове або дріжджове); морква - 1-2 шт; яблука 1-2 шт; родзинки - жменя; лимон 1 шт; вершки натуральні молочні - 2 ст. ложки; яйце куряче - 2 шт; борошно пшеничне - 2 ст. ложки; масло для змащування форми. Приготування Запарюємо родзинки окропом хвилин на 10 потім воду зіллємо. Тісто розкачуємо
не занадто товстим шаром. Нам потрібно сформувати круглу корж-підкладку, за розміром трохи більше форми - так, щоб вийшли борту. Накриваємо коржем форму.
Тепер заливка. З яєць, невеликої кількості вершків і борошна замішуємо рідке тісто.
Начинка. Моркву натираємо на тертці і трохи віджимаємо. Швидко нарізаємо яблука дрібними тонкими скибочками (відразу збризкуємо їх лимоном, щоб не потемніли). Перемішуємо морква, скибочки яблук і родзинки. Заповнюємо начинкою підкладку пирога. Зверху - заливка.
Випікаємо пиріг протягом 35-45 хвилин при температурі близько 180 градусів С. Подаємо з компотом або чаєм.