Випічка на ряжанці виходить дуже м'якою, соковитою і дуже калорійною. Втім, якщо ви вирішили відступити від дієти, немає нічого краще, ніж побалувати себе пирогом, приготованим за рецептами нижче.
Рецепт пирога на ряжанці
Інгредієнти: борошно - 2 ст.+3 ст. ложки; цукор - 1 ст. ложка+1 1/2 ст.; сіль - 1 ч. ложка; маргарин - 2/3 ст.; лимонна цедра - 2 ч. ложки; мускатний горіх - 1/4 ч. ложки; яйця - 6 шт.; вершкове масло (розтоплене) - 4 ст. ложки; ванільний екстракт - 1 ст. ложка; лимонний сік - 1/4 ст.; ряжанка - 1 1/2 ст. Приготування 2 склянки борошна просіваємо і змішуємо зі столовою ложкою цукру і чайною ложкою солі. Розтираємо борошно з холодним маргарином в крихту, після чого додаємо 3-4 столові ложки води і формуем тісто в грудку. Обертаємо ком з тіста харчовою плівкою і залишаємо в холодильнику на 10 хвилин.
Остигле тісто розкачуємо і викладаємо у форму для випікання. Дно основи з тіста наколюємо виделкою по всій поверхні. Поверх тіста кладемо лист пергаменту і висипаємо суху квасолю або горох. Подібний прийом вбереже тісто від здуття при випіканні. Випікаємо основу з листкового тіста 10 хвилин при 180 градусах, після, знімаємо папір з квасолею і продовжуємо готування ще 10 хвилин.
Цукор, що залишився змішуємо з 3 столовими ложками борошна, лимонною цедрою, мускатним горіхом і 6 великими яйцями. Збиваємо все інгредієнти до однорідності, після чого додаємо розтоплене масло, лимонний сік, ванільний екстракт і ряжанку. Переливаємо суміш в остигнула основу з тіста і ставимо пиріг в духовку, розігріту до 170 градусів, на 25-35 хвилин. Готовий заливний пиріг на ряжанці, повинен залишатися злегка в'язким у серцевині.
Пиріг на ряжанці без яєць
Інгредієнти: борошно - 1 3/4 ст.; какао-порошок - 1 /4 ст.; цукор - 1 ст.; сода - 1/4 ст.; порошок для випічки - 1 1/4 ч. ложки; сіль - щіпка; рослинна олія - 1/4 ст.; яблучне варення - 1/2 ст.; ряжанка - 1/4 ст.; вода - 2-3 ст. ложки; ванільний екстракт - 1 ч. ложка; горіхи пекан - 1 /2 ст.; шоколад - 1/4 ст. Приготування Форму для кексу змащуємо маслом і покриваємо папером. Духовку розігріваємо до 180 градусів.
У мисці змішати просіяне борошно, какао-порошок, цукор, соду, порошок для випічки і щіпку солі. Окремо збиваємо масло з яблучним варенням , ряжанкою і ванільним екстрактом. Змішуємо сухі інгредієнти з вологими до утворення однорідного тіста. Шоколад кришимо і змішуємо тісто з отриманої крихтою. Слідом додаємо горіхи і перекладаємо тісто у форму для випікання. Ставимо пиріг на ряжанці з варенням в духовку на 55-65 хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою.
Швидкий пиріг з ряжанки з яблуками
Інгредієнти: борошно - 1 ст.; порошок для випічки - 1/2 ч. ложки; кориця - 1/2 ч. ложки; сода - 1/2 ч. ложки; сіль - 1/4 ч. ложки; вершкове масло - 4 ст. ложки; цукор - 2/3 ст.; ванільний екстракт - 1 ч. ложка; яйце - 1 шт.; ряжанка - 1/2 ст.; нарізані яблука - 1 ст. Приготування Духовку розігріваємо до 200 градусів. Форму для випічки змащуємо маслом.
В одній мисці змішати просіяне борошно з содою, порошком для випічки, корицею і сіллю. Окремо збиваємо масло з цукром до утворення білої повітряної маси. Додаємо до масляної суміші яйце і ванільний екстракт. Тепер, по черзі, не припиняючи збивання міксером, додаємо до маслу ряжанку і суміш сухих інгредієнтів.
Тісто викладаємо в підготовлену форму, зверху кладемо яблука і ставимо пиріг в духовку на 25-30 хвилин.
Якщо ви хочете приготувати пиріг на ряжанці в мультиварці, використовуйте режим "Випічка" на 50 хвилин. Перед подачею пиріг охолодити хвилин 10-15.