Мак - цікаве доповнення до випічки, про яке багато, останнім часом, стали забувати. Звичним маковим пирогів можна надати оригінальний смак, дотримуючись при цьому класичних рецептів.
Рецепт бісквітного пирога з маком
Інгредієнти: мак - 3/4 ст.; борошно - 1 1/3 ст.; порошок для випічки - 2 ч. ложки; сіль - 1/4 ч. ложки; вершкове масло - 200 г; цукор - 1 ст.; яйця - 4 шт.; ванільний екстракт - 1 ч. ложка. Приготування У сотейнику доводимо до кипіння 1/2 склянки води. Засипаємо в окріп мак, прибираємо ємність з вогню і накриваємо кришкою. Залишаємо мак набухати протягом години. Набряклі макові зерна збиваємо з допомогою блендера.
Духовку розігріваємо до 180 градусів. Борошно просіваємо і змішуємо з розпушувачем і дрібкою солі. В іншій мисці збиваємо вершкове масло і цукор дочиста (близько 3 хвилин). Додаємо в масляну суміш мак і починаємо вбивати по одному яйцю за раз, до повного вимішування. Тепер залишається додати ванільний екстракт, і можна підсипати муку.
Переливаємо бісквітне тісто в змащену форму і ставимо в духовку на 45 хвилин. Готовий бісквіт повинен охолонути протягом 15 годин перед подачею.
Зробити пиріг з маком можна і в мультиварці, для цього використовуйте режим "Випічка" і час 50-55 хвилин.
Пиріг на кефірі з маком
Інгредієнти: вершкове масло - 1/2 ст.; цукор - 1 ст.; яйця - 3 шт.; цедра 1 лимона; мак - 1/4 ст.; борошно - 2 ст.; кефір - 1 склянка; порошок для випічки - 1 1/2 ст.; сода - 1/2 ст.; сіль - щіпка. Приготування Масло і цукор збиваємо протягом 2 хвилин. Додаємо до маслу яйця по одному за раз, потім всипаємо мак і лимонну цедру.
Борошно просіваємо з содою і порошком для випічки, додаємо по склянці сухої суміші до маслу, чергуючи її з порціями домашнього кефіру . Ділимо тісто між 3 форми для кексів і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 35 хвилин.
Пиріг з маком без дріжджів подається ледь теплим з ложечкою ванільного морозива.
Листковий пиріг з маком
Інгредієнти: листкове тісто - 1 упаковка; мак - 1 ст.; молоко - 1/2 ст.; мед - 1 /4 ст.; фініки - 1/3 ст.; волоський горіх - 1/3 ст.; кориця - щіпка. Приготування Мед підігріваємо разом з молоком, додаємо до суміші корицю, мак, подрібнені фініки і волоські горіхи. Варимо начинку на середньому вогні, постійно помішуючи до загустіння.
Тісто розгортаємо в тонкий прямокутний пласт. У центр прямокутника викладаємо начинку, а краї нарізаємо смугами. Накладаємо смуги один на одного, тим самим покриваючи верхівку пирога. Змащуємо пиріг збитим яйцем і ставимо в розігріту до 190 градусів духовку до повної готовності.
Пиріг з сиром і маком
Інгредієнти: молоко - 1 л; вершкове масло - 275 г; манна купа - 200 г; мак - 200 г; цукор - 300 г; ванільний екстракт - 4 ч. ложки; яйця - 3 шт.; сир - 120 г; родзинки і мигдаль - 1 жменя; груша - 1 шт.; борошно - 250 г; порошок для випічки - 2 ч. ложки. Приготування Для тіста борошно просіваємо з порошком для випічки, додаємо 125 г цукру, 125 р масла, 1 яйце, ванільний екстракт і пару столових ложок води. Збираємо тісто в кулю, загорнути плівкою і кладемо в холодильник.
Змішуємо молоко і 125 р масла, ставимо суміш на вогонь. Помішуючи молоко, додаємо до нього манну крупу і мак, даємо суміші проваритися хвилин 20 а потім остуджуємо ще 10 хвилин.
Тепер з'єднуємо 175 р цукру з ваніліном, сиром, 2 яйцями, родзинками і подрібненим мигдалем, а також сиром. Змішуємо все з манною крупою і маком, додаємо терту грушу і охолодити начинку.
Тісто розкачуємо, розподіляємо по формі і викладаємо поверх готову начинку. Випікаємо сирний пиріг з маком протягом години в духовці, розігрітій до 180 градусів.