Вернуться назад Распечатать

Шарлотка без яєць

Шарлотка без яєць
Спочатку шарлотка - це такий солодкий пиріг з яблук, запечених в тісті, одна з різновидів пудингу, подається в теплому вигляді. За однією з версій, назва походить від імені королеви Шарлотти, дружини британського монарха Георга III.
Початковий класичний рецепт шарлотки, деяким чином, піддавався переоцінці, купуючи нові регіонально-національні особливості. Відомо кілька європейських варіантів шарлотки з начинками з різних фруктів і кремів.
В даний час на пострадянському просторі популярна версія шарлотки, представляє собою легкий у приготуванні бісквітний пиріг з начинкою з нарізаних скибочками яблук. Звичайно до складу інгредієнтів тесту для шарлотки входять курячі яйця. Однак не всім і не завжди можна їсти яйця з різних міркувань, у тому числі, вегетаріанцям, тим, хто поститься і алергікам.
Розповімо, як готувати шарлотку без яєць. Яблука ж бажано вибирати кисло-солодкі.

Рецепт шарлотка з яблуками без яєць на кефірі


Інгредієнти:

  • яблука - 3-5 шт. (залежно від розміру);

  • кефір середньої жирності (або натуральний йогурт несолодкий) - 200-250 мл;

  • борошно пшеничне (краще цільнозернові) - близько 1 склянки;

  • крупа манна - 1 стакан і ще трохи для посипання форми;

  • цукор-пісок - 1 склянка;

  • бренді плодове або кальвадос - 1-2 ст. ложки;

  • ваніль або кориця (але не разом) - 1 щіпка;

  • сода харчова, гашене соком лимона або натуральним оцтом - 1 щіпка;

  • олія соняшникова або натуральне вершкове - близько 50 мл (або р) і ще трохи для змащування форми.


  • Приготування
    Змішуємо в мисці домашній кефір , цукор, бренді, манку, погашену соду і ваніль. Додамо масло (якщо вершкове, ті його треба розтопити) і просіяне борошно. Ретельно промесим тісто, консистенція повинна бути як у густої сметани.
    Вимиємо яблука, обсушим серветкою і наріжемо тонкими часточками або дрібніше. Додамо яблука в тісто і перемішати.
    Форму (вона не повинна бути дуже глибокою) змастимо маслом і посиплемо манкою. Виллємо у форму тісто і помістимо її в попередньо розігріту духову шафу. Випікаємо шарлотку при температурі 200-220 градусів за С протягом 40-45 хвилин.
    Готовність визначаємо, проткнувши пиріг сірником в середині, якщо сірник залишається сухою, значить, шарлотка готова. Можна облити її шоколадною або фруктової глазур'ю. Перед розрізанням злегка остуджуємо шарлотку і подаємо з чаєм, кавою або гарячим шоколадом, можна подати збиті вершки.
    Приблизно за цим же рецептом (див. вище) можна спекти шарлотку без яєць і кефіру, на сметані або на молоці (або використовувати суміш сметани з молоком).
    Ну, і в самому радикальному вегетаріанському варіанті можна приготувати пісну шарлотку без манки і яєць.

    Пісна шарлотка


    Інгредієнти:

  • яблука і/або груші (соковиті, але не м'які) - 3-5 шт.;

  • борошно пшеничне-15-2 склянки;

  • апельсиновий сік натуральний (краще свіжий фреш) - близько 200 мл;

  • цукор - близько 150-200 г;

  • олія рослинна непахучее - 1/3 і трохи для змащування форми;

  • бренді плодове - 2 ст. ложки;

  • сода, погашена соком лимона - 1 щіпка;

  • ваніль - 1-2 щіпки.


  • Приготування
    Готуємо тісто. Змішуємо в мисці апельсиновий сік, цукор, бренді і рослинне масло. Ретельно збиваємо суміш віночком або міксером до повного розчинення цукру. Додаємо просіяне борошно і
    Шарлотка без яєць
    погашену соду. Ретельно вимішуємо тісто, грудочок бути не повинно.
    Нарізаємо яблука і/або груші скибочками і перекладаємо їх у змащену маслом форму (особливо зручні силіконові форми, їх можна і не змащувати). Все ж, якщо ми не використовуємо манку, треба присипати поверхню форми панірувальними сухарями. Заливаємо тісто у форму поверх нарізаних скибочками фруктів. Випікаємо шарлотку в попередньо розігрітій духовій шафі при температурі 200-220 градусів за С протягом 40-50 хвилин.
    Готовий пиріг-шарлотку трохи охолоджуємо перед розрізанням на порційні шматки.