Спочатку шарлотка - це такий солодкий пиріг з яблук, запечених в тісті, одна з різновидів пудингу, подається в теплому вигляді. За однією з версій, назва походить від імені королеви Шарлотти, дружини британського монарха Георга III.
Початковий класичний рецепт шарлотки, деяким чином, піддавався переоцінці, купуючи нові регіонально-національні особливості. Відомо кілька європейських варіантів шарлотки з начинками з різних фруктів і кремів.
В даний час на пострадянському просторі популярна версія шарлотки, представляє собою легкий у приготуванні бісквітний пиріг з начинкою з нарізаних скибочками яблук. Звичайно до складу інгредієнтів тесту для шарлотки входять курячі яйця. Однак не всім і не завжди можна їсти яйця з різних міркувань, у тому числі, вегетаріанцям, тим, хто поститься і алергікам.
Розповімо, як готувати шарлотку без яєць. Яблука ж бажано вибирати кисло-солодкі.
Рецепт шарлотка з яблуками без яєць на кефірі
Інгредієнти: яблука - 3-5 шт. (залежно від розміру); кефір середньої жирності (або натуральний йогурт несолодкий) - 200-250 мл; борошно пшеничне (краще цільнозернові) - близько 1 склянки; крупа манна - 1 стакан і ще трохи для посипання форми; цукор-пісок - 1 склянка; бренді плодове або кальвадос - 1-2 ст. ложки; ваніль або кориця (але не разом) - 1 щіпка; сода харчова, гашене соком лимона або натуральним оцтом - 1 щіпка; олія соняшникова або натуральне вершкове - близько 50 мл (або р) і ще трохи для змащування форми. Приготування Змішуємо в мисці домашній кефір , цукор, бренді, манку, погашену соду і ваніль. Додамо масло (якщо вершкове, ті його треба розтопити) і просіяне борошно. Ретельно промесим тісто, консистенція повинна бути як у густої сметани.
Вимиємо яблука, обсушим серветкою і наріжемо тонкими часточками або дрібніше. Додамо яблука в тісто і перемішати.
Форму (вона не повинна бути дуже глибокою) змастимо маслом і посиплемо манкою. Виллємо у форму тісто і помістимо її в попередньо розігріту духову шафу. Випікаємо шарлотку при температурі 200-220 градусів за С протягом 40-45 хвилин.
Готовність визначаємо, проткнувши пиріг сірником в середині, якщо сірник залишається сухою, значить, шарлотка готова. Можна облити її шоколадною або фруктової глазур'ю. Перед розрізанням злегка остуджуємо шарлотку і подаємо з чаєм, кавою або гарячим шоколадом, можна подати збиті вершки.
Приблизно за цим же рецептом (див. вище) можна спекти шарлотку без яєць і кефіру, на сметані або на молоці (або використовувати суміш сметани з молоком).
Ну, і в самому радикальному вегетаріанському варіанті можна приготувати пісну шарлотку без манки і яєць.
Пісна шарлотка
Інгредієнти: яблука і/або груші (соковиті, але не м'які) - 3-5 шт.; борошно пшеничне-15-2 склянки; апельсиновий сік натуральний (краще свіжий фреш) - близько 200 мл; цукор - близько 150-200 г; олія рослинна непахучее - 1/3 і трохи для змащування форми; бренді плодове - 2 ст. ложки; сода, погашена соком лимона - 1 щіпка; ваніль - 1-2 щіпки. Приготування Готуємо тісто. Змішуємо в мисці апельсиновий сік, цукор, бренді і рослинне масло. Ретельно збиваємо суміш віночком або міксером до повного розчинення цукру. Додаємо просіяне борошно і
погашену соду. Ретельно вимішуємо тісто, грудочок бути не повинно.
Нарізаємо яблука і/або груші скибочками і перекладаємо їх у змащену маслом форму (особливо зручні силіконові форми, їх можна і не змащувати). Все ж, якщо ми не використовуємо манку, треба присипати поверхню форми панірувальними сухарями. Заливаємо тісто у форму поверх нарізаних скибочками фруктів. Випікаємо шарлотку в попередньо розігрітій духовій шафі при температурі 200-220 градусів за С протягом 40-50 хвилин.
Готовий пиріг-шарлотку трохи охолоджуємо перед розрізанням на порційні шматки.