Яблучні пироги-перевертні не обмежуються лише знаменитим по всьому світу французьким тарт-татеном (хоча про нього, безумовно, ми згадаємо), про деяких оригінальних рецептах ми розповімо далі, а ви не упустите шансу повторити їх в домашніх умовах.
Рецепт пирога-первертиша з яблуками
Інгредієнти: Для тіста:
пшеничне борошно - 400 г; масло вершкове - 225 г; дрібка морської солі; цукор білий - 10 г; крижана вода - 1/4 ст. Для начинки:
масло вершкове - 130 г; цукор коричневий - 4 ст. ложки; горіхи пекан або волоські - 1/2 ст.; білий цукор - 1 ст.; борошно - 1/3 ст.; мелена кориця - 2 г; яблука - 5 шт. Приготування Для приготування тіста для пирога слід змішати пшеничне борошно з іншими сухими інгредієнтами - сіллю і цукром, а потім перетираємо все в крихту з вершковим маслом . Отриману борошняну крихту збираємо в ком, додавши кілька ложок крижаної води. Готове тісто загорнути харчовою плівкою, або просто кладемо в целофановий пакет і залишаємо в холоді на півгодини.
Духовку розігріваємо до 190 градусів. Роз'ємну форму (її стінки і дно) промасливаем і покриваємо пергаментом (пергамент також слід покрити маслом).
У невеликій мисці з'єднуємо 60 г вершкового масла з цукром і цільними ядрами горіха. Добре все перемішуємо і розподіляємо по основі нашої форми. Накриваємо горіхову основу половиною розкатаного тіста.
У мисці побільше змішуємо борошно з білим цукром, корицею і залишилися олією. Додаємо в отриману суміш скибочки яблук і все ретельно перемішуємо. Розкачуємо тісто і покриваємо їм шар яблук. З'єднуємо обидва пласта тіста і защипуємо їх по краях. Обрізаємо надлишки тіста, а в центрі пирога робимо надріз для виходу пари. Випікаємо пиріг 1 годину.
Французький пиріг-перевертиш з яблуками
Інгредієнти: масло вершкове - 50 г; яблука - 4 шт.; коричневий цукор - 1/2 ст.; листкове тісто - 1 аркуш; вершки - для подачі. Приготування Духовку розігріваємо до 220 градусів. Форму для випікання діаметром 20 см промасливаем і покриваємо листом пергаменту.
У сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо на ньому очищені від серцевини і насіння половинки яблук. Через 3-4 хвилини, коли яблука стануть золотистими, додаємо до них цукор і пару столових ложок холодної води. Готуємо все ще 5-6 хвилин, поки кристали розчиняться, а карамель в сковороді не стане густою і золотистою.
Яблука розподіляємо по дну підготовленої форми, розташувавши половинки шкіркою вниз. Заливаємо все карамеллю і покриваємо шаром розкотив листкового тіста. Злегка підверніть краю і ставимо пиріг готуватися в духовку на 20 хвилин. Далі листковий пиріг перевертиш з яблуками і карамеллю слід витягти з духовки, остудити хвилин 5-7.
Простий пиріг-перевертиш з яблуками
Інгредієнти: масло вершкове - 200 г; цукор коричневий - 1 1/2 ст.; кальвадос - 3 ст. ложки; сіль - 3/4 ч. ложки; палички кориці - 3 шт.; яблука - 6 шт.; борошно пшеничне - 360 г; сода харчова - 3 г; порошок для випічки - 3 г; мелена кориця - 3/4 ч. ложки; білий цукор - 140 г; яйця курячі - 3 шт.; ванільний екстракт -1 ч. ложка; сметана - 60 р. Приготування Духовку доводимо до температури 190 градусів. Форму змащуємо, покриваємо пергаментом.
Збиваємо 1/2 склянки олії з цукром, кальвадосом і сіллю дочиста, розподіляємо масло за формою і викладаємо на нього шматочки яблук. У проміжки кладемо палички кориці.
Борошно просіваємо з розпушувачем і содою, додати мелену корицю. Масло збиваємо з білим цукром, додаємо яйця по одному, і ваніль (екстракт або насіння з стручка). Не зупиняючись додаємо борошно і сметану, замішуємо густе тісто і виливаємо його поверх яблук. Випікаємо пиріг 45 хвилин.