Феномен хліба на кефірі досі не пояснений. Його дивовижна м'якість і легкість, ймовірно, прямим чином пов'язана з наявністю кисломолочного продукту в основі, оскільки аналогів у цього рецепту немає. Про рецепті хліба на кефірі в духовці ми докладніше поговоримо в наступних рецептах.
Білий хліб на кефірі в духовці
Почнемо з білого хліба, який готується на здобної основі і відрізняється тонким смаком за рахунок додавання меду до основи. Такий хліб ви можете запікати цілої буханцем, а можете пускати рецепт тіста в якості основи для пирогів.
Інгредієнти: вода - 65 мл; дріжджі - 10 г; щіпка цукру; кефір - 340 мл; мед - 35 мл; вершкове масло - 45 г; борошно - 570 г; яйце - 1 шт. Приготування Підігрів воду, розчиніть в ній дрібку цукру і всипте дріжджі. Після того як останні активуються, прийміть за підготовку решти інгредієнтів. Розтопіть масло і змішайте його з ледь теплим кефіром. Туди ж відправте мед і збите яйце. Перелийте рідини до борошні разом з розчином дріжджів і добре перемішайте всі разом. Обімніть тісто хвилин 7 а потім залиште на расстойку на годину. Перекладіть тісто в промаслений форму і випікайте домашній хліб на кефірі в духовці при 190 градусах близько півгодини.
Хліб на кефірі без дріжджів в духовці
Інгредієнти: борошно - 555 г; сода - 1 ч. ложка; розпушувач - 1 ч. ложка; вершкове масло - 65 г; кефір - 235 мл; яйце - 1 шт. Приготування Замішування цього елементарного тесту зводиться до того, що в одній мисці першим ділом з'єднують сухі компоненти, а до них додають кефір, яйце і розтоплене масло. Отримавши однорідне тісто, злегка надріжте її поверхня і додайте буханець запікати при 190 градусах 50 хвилин.
Житній хліб на кефірі в духовці
Цей рецепт тіста також простий, як і попередній, а на виході виходить досить щільна буханець темного хліба з великою кількістю насіння і приголомшливим ароматом.
Інгредієнти: цільнозернові борошно - 275 г; житнє борошно - 275 г; мед - 90 мл; кефір - 265 мл; насіння льону та соняшнику - по 1/3 ст.; гарбузове насіння - 1/4 ст.; насіння кунжуту - 3 ст. ложки; сода - 1 ч. ложка. Приготування Змішати обидва види борошна разом з содою і дрібкою солі. Додайте все насіння зі списку (можете класти злаки і горіхи на свій смак), а потім влийте кефір. Тісто для хліба на кефірі в духовці готове, залишається лише замісити його до з'єднання всіх інгредієнтів разом і можна перекладати в промаслений форму. Випікайте все при 180 градусах 1 годину.