Незважаючи на те, що в наш час існує безліч смачних варіацій торта «Пташине молоко» більшість вважає за краще готувати його за Гостом, саме для останніх і створили цей матеріал, зібравши в ньому найпопулярніші версії страви, зробленого за державним стандартам. Ніжне суфле, м'яка бісквітна основа і все це під шоколадною глазур'ю – звучить більш ніж апетитно, давайте приступати до приготування.
Класичний торт «Пташине молоко» – рецепт по ГОСТу СРСР
Автентичним прийнято вважати саме торт, приготований за Гостом часів радянського союзу, то ми і вирішили відродити далі, спеціально для тих, хто бажає вдаритися в ностальгію.
Інгредієнти: Для бісквіта:
яйця - 3 шт.; цукор - 75 г; розпушувач - 1/2 ч. ложки; борошно - 65 р. Для суфле:
вода - 240 мл; агар - 2 ч. ложки; цукрова пудра - 380 г; яєчні білки - 3 шт. Для глазурі:
шоколадна крихта - 1 ст.; молоко - 115 мл Приготування Приготуйте простий бісквіт, з'єднавши яйця з цукром, а потім змішавши їх з сухими компонентами. Готове тісто вилийте в промаслений форму і відправити запікатися при 180 градусах 25 хвилин. Бісквіт слід спершу повністю охолодити, а лише потім розділити навпіл.
Тепер беремося за суфле, для якого слід підігріти сотейник з водою і агаром. Коли рідина почне практично закипати, всипте всю цукрову пудру і варіть сироп близько 5-6 хвилин. Яєчні білки перетворіть в пишну і стійку піну. Не зупиняючи міксер, порціями додавайте до них сироп з цукру з агаром, а потім збивайте все ще 3 хвилини. Ви також можете приготувати торт «Пташине молоко» по ГОСТу з желатином, але автентичний рецепт передбачав саме додавання агару.
Викладіть половину бісквіта у високу форму, покрийте його половиною суфле і повторіть шари. Залиште торт до повного застигання суфле, а потім обережно випустити його з форми.
Приготуйте просту шоколадну глазур – ганаш з суміші шоколаду і підігрітого молока. Охолодіть шоколадно-молочну суміш і обережно залийте нею весь торт. Дайте глазурі схопитися і приступайте до дегустації.
Торт «Пташине молоко» по ГОСТу – класичний рецепт
Ще одна варіація класики подслащивалась не за рахунок цукрової пудри, а завдяки згущеного молока. Такий підсолоджувач також дозволяв надати ласощів легкий молочний присмак.
Рецепт бісквіта також відрізняється. Він більш щільний за рахунок наявності вершкового масла, але зберігає свою пишність завдяки яйцям.
Інгредієнти: Для бісквіта:
вершкове масло - 115 г; цукор - 35 г; яйця - 2 шт.; борошно - 75 г; екстракт ванілі - 10 мл Для суфле:
яйця (білки) - 2 шт.; цукор - 310 г; лимонний сік - 15 мл; желатин - 20 г; вершкове масло - 185 г; вода - 115 мл; згущене молоко - 65 мл Для глазурі:
шоколадна крихта - 1/2 ст.; жирні вершки - 95 мл Приготування Приготування бісквіта починається зі стандартної процедури збивання м'якого масла і цукрових кристалів до утворення білого крему. Поки віночки працюють, паралельно почніть вбивати до масляного крему по одному яйцю. У підсумку ви залишитеся з пишним кремом, який слід змішати з борошном і ванільним екстрактом. Готове тісто розподіліть по двом рівним форм і
поставте запікати при 180 градусах 10 хвилин. Охолодіть коржі.
Прийміть за суфле, для якого спершу необхідно замочити желатин в холодній воді. Приблизно через півгодини, коли він розбухне, процедуру приготування можна продовжувати. Помістіть желатинову суміш в сотейник на середньому вогні і змішайте її з цукром. Згущене молоко збийте з маслом, а білки перетворіть в стійку піну. Влийте до білків сироп з желатином, обережно додайте масло, при цьому продовжуючи збивати. Розподіліть суфле між двома коржами і дайте застигнути. Приготування торта «Пташине молоко» майже закінчено, залишається лише покрити ласощі розтопленим з вершками, шоколадом.