Творцем десерту «Червоний оксамит» вважається Джеймс Бірд, який випадково відкрив ефект фарбування тесту в червоний колір через реакції какао з кислими продуктами. Тепер такий бісквіт є одним з найпопулярніших наповнювачів весільних тортів. А ми сьогодні дізнаємося, як приготувати капкейки «Червоний оксамит».
Оригінальний рецепт капкейків «Червоний оксамит»
По суті, в цій страві готується бісквітне шоколадне тісто, але з-за яскравого забарвлення це відразу не зрозуміло. Яскравий колір капкейкам надає не тільки барвник, але і реакція, в яку вступає кефір з оцтом і какао.
Інгредієнти: какао – 30 г; сода – 10 г; борошно – 345 г; кефір – 240 мл; цукор – 265 г; яйце – 2 шт.; оцет – 15 мл; масло вершкове – 135 г; сіль – 10 г; ванілін – 10 г; бордовий гелевий барвник – 30 мл; Приготування Всі інгредієнти для приготування повинні бути кімнатної температури. М'яке масло розтираємо з цукром в пишну, легку масу. По одному вмішуємо яйця. У кефір додаємо ваніль, оцет і барвник, ретельно перемішуємо. Якщо є не гелевий, а рідкий або сухий не страшно. Головне щоб був харчовий барвник і дав тесту насичений червоний колір. Якщо ви бачите, що відтінок не яскравий, додайте ще. Змішуємо всі сипучі продукти: какао, борошно, соду, сіль. Гріємо духовку на 185 градусах. Коли яєчно-масляний маса вже добре збита, поступово висипаємо суху суміш і продовжуємо збивати. Доливаємо окрасившийся кефір і вимішуємо міксером до однорідного стану тісто. Розкладаємо його однаковими порціями форми для кексів і печемо 20 хвилин.
Прикрашаємо верх охололих капкейків масляним або білковим кремом, видавлюючи його через кондитерський шприц або мішечок у вигляді башточок.
Капкейки «Червоний оксамит» з буряком і з начинкою
За основу в цьому рецепті взято все той же масляний бісквіт, а в якості натурального барвника виступає буряк.
Інгредієнти: рослинна олія рафінована – 135 мл; вишня без кісточки – 160 г; сметана – 115 г; цукор – 240 г; борошно – 275 г; яйце – 2 шт.; оцет – 20 мл; какао – 30 г; буряк – 250 г; сік лимона – 60 мл; сода – 10 г; ванілін, сіль. Приготування Для початку підготуємо буряк. Це повинен бути коренеплід з насиченим бордовим кольором, т. до. саме буряк додасть нашому десерту потрібний колір. Очистимо коренеплід і подрібнити його на тертці, потім перекладаємо в блендер,
додаємо сік лимона, оцет і перетворюємо все в пюре. Додаємо туди сметану і гарненько перемішуємо. В окремому посуді збиваємо яйця з цукром, додаємо масло, бурякове пюре і вимішуємо. Сухі складові (борошно, сода, ванілін, какао, щіпка солі), перемішати між собою. Тепер в рідку частину поступово міксером вмішуємо суху. Наше завдання зробити це ретельно, щоб не залишилося грудок.
Нагріваємо духовку до 190 градусів. У форми для кексів викладаємо трошки тіста, розкладаємо по 2 вишеньки і знову заливаємо тістом. У загальній складності ємності для випічки повинні бути заповнені на 2/3. Випікаємо 20 хвилин, верхівку прикрашаємо кремом.