Домашній пиріг – відмінне доповнення до чаювання в колі рідних. Рецепти тесту для пирога з варенням чекають вас нижче.
Тісто-крихта для пирога з варенням
Інгредієнти: борошно вищого сорту – 490 г; сметана 20% жирності – 35 г; яйця – 2 шт.; масло вершкове натуральне – 190 г; харчова сода – 5-7 г; цукровий пісок – 2/3 склянки; сіль – щіпка; борошно – 3 склянки. Приготування Розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок і добре це все розтираємо, вливаємо розтоплене масло, сметану з содою і сіллю, а також просіяне борошно. Замішуємо тісто, ділимо його потім на 2 частини, загортаємо його в плівку і відправляємо в морозилку. Першу з них витримуємо хвилин 20 а другий – близько 40 хвилин. Перший з них розкачуємо за розміром форми. Кладемо начинку, а поверх трьох другий шматочок тесту на тертці. Краще терти невеликі шматочки, щоб тісто не встиг нагрітися від тепла рук. При 190 градусах випікаємо 40 хвилин.
Тісто для відкритого пирога з варенням
Інгредієнти: борошно вищого сорту – 440 г; цукровий пісок – 95 г; густа сметана – 185 г; сода – 1/2 ч. ложки; олія рослинна рафінована – 95 мл; варення для начинки . Приготування У миску наливаємо сметану, додаємо рослинне масло, додаємо цукровий пісок і перемішуємо до розчинення останнього, додаємо соду. Насипаємо борошно і замішуємо просте тісто для пирога з варенням. Ділимо його на 2 нерівні частини – одна велика, інша відповідно поменше. Першу частину розкачуємо трохи більше розміру форми. Акуратно його переносимо і робимо бортики. Потім кладемо начинку, а зверху розкладаємо джгутики, виконані з залишився тесту. Випікаємо такий пиріг в помірно нагрітій духовці до готовності.
Дріжджове тісто для солодкого пирога з варенням
Інгредієнти: борошно вищого сорту – 445 г; рафінована олія – 45 мл; натуральне вершкове масло – 45 г; ванільний цукор – 10 г; дріжджі сухі - 10 г; яйце куряче – 1 шт.; цукровий пісок – 120 г; молоко тепле – 245 мл; варення. Приготування У трохи підігріте молоко додаємо сухі дріжджі швидкого дії і цукор. Хвилин через 10 дріжджі почнуть пінитися. Додаємо ванільний цукор, розтоплене масло, сіль і вливаємо олію. Добре перемішуємо. Тепер просіваємо борошно і потихеньку висипаємо її в приготовлену раніше суміш. Замішуємо еластичне тісто на солодкий пиріг з варенням. Прикриваємо його і ставимо в тепло, щоб воно збільшилося вдвічі. Ділимо його на 2 нерівні частини. Велику розгортаємо в пласт і поміщаємо в форму. Зверху розподіляємо повидло або варення. Інше тісто теж розкачуємо і коліщатком розрізаємо на фігурні смужки. Прикрашаємо пиріг, змащуємо його яйцем і печемо близько півгодини при помірній температурі.