Якщо хочеться смачненького, солоденького і домашненького і щоб при цьому не потрібно було виходити в магазин, виручить кекс на манці. Навіть якщо у вас немає борошна - не біда!
Рецепт кексу «Зебра» на кефірі і з манкою
Інгредієнти: цукор – 210 г; борошно – 210 г; манка – 210 г; кефір – 430 г; сода – 10 г; яйце – 2 шт.; сіль – 10 г; ванілін – 5 г; олія рослинна – 65 г; какао – 90 р. Приготування Як завжди, для найкращого результату манку замішуємо з кефіром і відставляємо для розмокання. Яйце перетираємо з цукром, сіллю і ванількою, виливаємо в посветлевшую масу масло, вимішуємо і з'єднуємо з кефірної частиною. Тепер треба вмішати муку, іноді її йде більше, іноді трохи менше, це залежить від її якості і від жирності кефіру. Головне щоб консистенція була, як у сметани.
А тепер найцікавіше: поділяємо тісто на дві частини і в одну додаємо какао, а в іншу стільки ж борошна, т. к. какао загустит тісто, а потрібно, щоб обидві частини були однією густоти. Тепер включимо духовку на 180 градусів і на лист, покритий тонкою плівкою масла будемо викладати по черзі тісто. Спочатку в центр світле, потім в нього темне і т. д., поки не закінчаться обидва тесту. Кладемо десь по 2 ложки. Коли після випічки (20 хвилин) кекс разрежем, він буде полосатеньким, як зебра.
Як приготувати лимонні кекси з манки і кефіру без борошна?
Інгредієнти: кефір – 500 г; цукор – 190 г; яйце – 1 шт.; манка – 450 г; сода – 10 г; лимон – 1 шт.; сіль – 10 р. Приготування Всю манку поступово втручається в кефір і залишаємо набрякнути, не страшно, якщо утворилися грудки, коли кефір просочить крупу і легше буде розмішати.
Включаємо духовку на 190 градусів і, поки вона прогрівається, збиваємо яйце, додаємо туди цукор, перетираємо, потім ще додаємо соду і сіль і знову збиваємо, повинна вийти густа, щільна, повітряна суміш. Ми відправляємо її до кефірно-манної масі і, звичайно ж перемішуємо. Т. к. кекс все-таки лимонний, займемося нарешті лимоном. Щоб отримати від нього цедру доведеться попітніти і
натерти її на маленькій тертці. Але акуратно, не зачепивши при цьому білу частину, тому що потім вона буде гірчити. Тепер половинку лимона видавимо і зберемо сік (близько 40 г), краще процідити його, щоб не попалися кісточки. І вже, перед тим як ставити тісто в духовку, додаємо туди сік і цедру. Дно формочок можна змастити олією, не зачіпаючи краю, потрясем трохи, щоб рівномірно розподілити тісто і відправимо його дбати 30 хвилин. Готові кексики накриваємо рушником і запасаємося терпінням, щоб дочекатися, коли вони охолонуть. Потім виймаємо їх з формочок і насолоджуємося. Дуже смачно з молоком.