Напевно, у кожної третьої господині будинку знайдеться дивна залізна кухонне начиння, з виїмками, що нагадують горіхову шкаралупу. Ця дивна посудина називається не інакше як «горішниця». Вона просто необхідна для того, щоб спекти домашнє печиво "Горішки". Саме в орешнице ми робимо шкаралупу з тіста, що у наслідок наповнюємо вареним згущеним молоком.
Рецепт тіста для печива "Горішки"
Інгредієнти: борошно - 2 ст.; яйця - 2 шт.; цукор - 1/2 ст.; вершкове масло - 250 г; лимонний сік - 1 ч. ложка; сода - 1/2 ч. ложки; сіль. Приготування Вершкове масло розтопіть, додайте цукор, щіпку солі і добре перемішайте. Соду погасіть лимонним соком і влийте в заготовку для тіста. Додайте яйця і борошно. Замісіть тісто і простежте, щоб воно було однорідним і без грудок. Залиште тісто на годину в холодильнику. Форму для горішків змастіть вершковим маслом. З тіста формуйте невеликі кульки і викладайте в орешницу. Потім поставте форму на вогонь і запікайте по 3 хвилини з кожного боку. Готові шкарлупки викладіть на блюдо і остудіть. Коли ви наповните ці печенюшки начинкою, то вийде повноцінне печиво "Горішки" з вареним згущеним молоком.
Як приготувати печиво "Горішки"?
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 3 ст.; вершкове масло - 250 г; сметана - 100 г; цукор - 1/2 ст.; сода (гашене) - 1/2 ч. ложки. Для крему:
згущене (варене) - 1 банка; вершкове масло - 100 г; волоські горіхи - 1 ст. Приготування Для початку зробіть тісто для печива "Горішки". Розм'якшене масло добре розітріть з цукром. Додати гашену соду, сметану і перемішайте. Поступово всипати борошно, замісіть тісто. З тіста робіть невеликі кульки і викладайте в змащену вершковим маслом орешницу. Запікайте по 2-3 хвилини на середньому вогні з кожного боку. Готове печиво повинно бути золотисто-коричневого кольору. Дайте печінкою охолонути і приготуйте крем-наповнювач. У глибоку миску перекладіть варене згущене молоко, додайте розм'якшене вершкове масло і подрібнені горіхи. Добре перемішайте. Шкаралупу наповніть кремом і з'єднати половинки.
Як спекти печиво "Горішки" з заварним кремом?
Любителям заварного крему пропонуємо наступний рецепт "Горішків".
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 2 ст.; майонез - 4 ст. ложки; яйця - 2 шт.; вершкове масло - 100 г; цукор - 1/3 ст.; крохмаль - 100 г; сода (гашене) - 05 ч. ложки. Для крему:
борошно - 2 ст. ложки; молоко - 150 мл; цукор - 200 г; вершкове масло - 50 г; яйця - 1 шт.; крохмаль - 1 ст. ложка; горіхи волоські - 3 ст. ложки; ванілін; варена згущене молоко - 3 ст. ложки. Приготування Яйця збийте з цукром до білої піни. Додайте майонез, розм'якшене масло, борошно, крохмаль і гашеное соду. Замісіть тісто і залиште в холодильнику на півгодини. Орешницу нагрійте на невеликому вогні, змастіть маслом. Робіть невеликі кульки і викладайте в форму. Запікайте в формі на середньому вогні з обох боків до золотистого кольору.
Приготуйте крем. Перемішайте в глибокій посуді цукор, ванілін, крохмаль і борошно. Поступово вливайте молоко і заважайте для отримання однорідної маси без грудок. Потім поставте крем на повільний вогонь і, помішуючи, варіть до загустіння.
Яйце збийте з невеликою кількістю молока, повільно влийте в крем, не перестаючи помішувати. Зніміть начинку з вогню, дайте трохи охолонути. Додайте в крем розм'якшене вершкове масло, згущене молоко і мелені горіхи. Ще раз добре перемішайте. Наповніть половинки шкаралупи кремом і зліпіть їх небагато, притиснувши.
Якщо у вас тягарем лежить на кухні горішниця, але при цьому ви не любителька солодких наповнювачів, то ви цілком можете просто приготувати печиво "Горішки" без начинки. Або ж навпаки просто наповнювати половинки улюбленим джемом, варенням і навіть медом. Навіть якщо ви просто залишите печиво без нічого, воно все одно буде хорошим доповненням до чаю.