Тульські пряники з повидлом - це не просто смачна і незвичайна випічка для дітей, а один із символів російської національної кухні. Традиційно на Русі ароматні, здобні, м'які тульські пряники прикрашали і декорували незвичайними написами, розписами, подавали лише до святкового столу. Тульський пряник навіть грав роль дорогого подарунка.
Пряники були на Русі улюбленим ласощами і частуванням для будь-якого. Звичайно, зараз все трохи змінилося, і тульські пряники може вільно купити в магазині будь-хто, але ви можете приготувати їх і в домашніх умовах. Як спекти тульський пряник? Пропонуємо вашій увазі нескладний домашній рецепт справжнього тульського пряника.
Справжній тульський пряник
Інгредієнти: цукор для тіста - 1 ст.; цукор для глазурі - 5 ст. ложок; яйце - 2 шт.; маргарин - 125 г; мед - 3 ст. ложки; кориця мелена - 1 ст. ложка; сода не гашене - 1 ч. ложка; молоко - 2 ст. ложки; борошно - 25 склянки; повидло - 1 ст. Приготування Як приготувати тульський пряник, не виходячи з дому? Беремо цукор, соду, яйця, мед і корицю і ретельно все перемішуємо. Додаємо підталий маргарин і ставимо все на водяну баню приблизно на 10 хвилин. Не забувайте постійно помішувати вашу суміш. В отриману повітряну масу кладемо склянку просіяного борошна, ретельно перемішуємо ложкою і остуджуємо. У тепле тісто поступово всипаємо решту борошна, добре збиваємо за допомогою вилки, а потім вимішуємо тісто руками.
Розкачуємо його в тонкий пласт і розрізаємо на 9 однакових квадратів. На середину кожного кладемо трохи повидла і гарненько защепляем боки. Викладаємо їх на змащене маслом деко і випікаємо в духовці 10 хвилин при температурі 200°С. Поки йде процес приготування тульських пряників, ми займаємося з вами глазур'ю для них. Для цього беремо цукор, висипаємо його в ківш, додаємо трохи молока і ставимо на слабкий вогонь. Чекаємо поки весь цукор ретельно розчинитися, доводимо до кипіння і кип'ятимо протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Змащуємо гарячі пряники звареної глазур'ю і даємо їм добре охолонути і висохнути.
Сучасний рецепт тульського пряника
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 3 ст.; мед - 100 г; вершкове масло - 4 ст. ложки; яйце - 2 шт.; сода - 05 ч. ложки; рослинна олія - за смаком. Для начинки:
повидло - 200 г; цукор - 1 ст. ложка. Інгредієнти для глазурі: цукрова пудра - 1 ст.; вода - 4 ст. ложки. Приготування Давайте розглянемо з вами ще один рецепт того, як зробити тульський пряник! Беремо розм'якшене вершкове розтоплене вершкове масло, додаємо до нього розтоплений рідкий мед, яйця і все гарненько розтираємо і перемішуємо до отримання однорідної маси. Потім всипаємо змішану з содою борошно і замішуємо тісто для пряників. Для приготування начинки беремо повидло і уварюють його з цукром, щоб воно стало густим і не розтеклося при випічці.

Готове тісто розгортаємо в прямокутник товщиною 5 мм, по два пласта на кожен пряник. На один пласт кладемо начинку, зверху накриваємо другим пластом і ретельно защепляем краю. Потім перекладаємо наш пряник у форму для випічки і продовжуємо формувати краю пряника за допомогою колодки. Випікаємо пряники у два прийоми. Спочатку ставимо їх в сильно розігріту до 320°С духовку на 2 хвилини. Потім виймаємо, охолоджуємо і допікаємо ще 7 хвилин, але вже при температурі 260°С. Після цього даємо добре охолонути і пензликом змащуємо їх глазур'ю. Глазур робимо наступним чином: цукрову пудру висипаємо в каструльку, додаємо теплої води і нагріваємо приблизно до 40°С, постійно помішуючи ложкою.