Якщо ви думали, що коврижка – випічка, властива лише російської кухні, то ви помилялися. У багатьох європейських народів є своя різновид пряників. Хтось готує їх з додаванням крему, глазурі і варення, інші просочують медом і присмачують горіхами і сухофруктами, а треті використовують заварне тісто. Ми вирішили присвятити цей матеріал абсолютно окремою різновиди пряників – коврижке на кефірі з манкою.
Коврижка з манкою не кефірі – рецепт
Інгредієнти: Для пряники:
рослинне масло - 45 мл; борошно - 115 г; кефір - 75 мл; манна крупа - 130 г; розпушувач - 1 1/2 ч. ложки; яйця - 4 шт.; цукор - 135 г; очищений фісташки - 225 г; цедра лимона - 1 ч. ложка; мед - 175 мл; вода - 235 мл Приготування Як завжди, першим ділом слід змішати всі сухі складові зі списку (крім цукру). Коли суха суміш готова, переходите до взбиванню цукру і яєць. Коли яєчна маса збільшиться в об'ємі і побіліє, почніть вливати до неї рослинне масло з кефіром. Додайте цедру і подрібнені фісташки, а потім і суху суміш. Наповніть форму готовим тістом і поставте все запікати при 180 градусах на півгодини. Гарячу коврижку просочіть простим сиропом, що складається з розчиненого у воді меду.
Медова коврижка на кефірі
Одна з опцій – цей простий рецепт манної пряники з додаванням меду. Таке просте і універсальне ласощі виступить відмінною базою для будь-яких добавок.
Інгредієнти: манна крупа - 415 г; кефір - 275 мл; яйця - 3 шт.; мед - 115 мл; рослинне масло - 115 мл; розпушувач - 2 ч. ложки. Приготування Яйця і рідкий мед перетворіть в білу густу масу з допомогою віночка. Не припиняючи збивання, влийте до медової суміші кефір, додайте рослинне масло і розпушувач. Суміш повинна побіліти ще сильніше і злегка збільшитися в об'ємі. Тепер з'єднайте суміш з манною крупою, ретельно вимішуючи і перешкоджаючи утворенню грудочок. Вилийте манное тісто у форму і відправте в духовку на 25 хвилин при 190 градусах.
Коврижка на кефірі з манкою і медом
Ще одна проста коврижка прийшла до нас зі сходу. Вона готується на манер бісквітного тіста і містить у своєму складі не тільки горіхи, але і сушені фініки з шматочками чорного шоколаду.
Інгредієнти: ядра волоських горіхів - 95 г; манна крупа - 165 г; розпушувач - 1 1/4 ч. ложки; щіпка солі; мед - 65 мл; цукор - 35 г; яйця - 3 шт.; жменю фініків (без кісточки); вершкове масло - 115 г; жменю подрібненого чорного шоколаду. Приготування Додайте до манної крупі розпушувач з сіллю. Приготуйте масляну базу для пряники. Для неї м'яке масло збийте з підсолоджувачами – медом і цукром. Продовжуючи збивання, почніть додавати яйця, а коли інгредієнти будуть вымешаны, всипте до них манку. Наріжте фініки і додайте їх разом з шматочками шоколаду. Розподіліть суміш у форму і залиште випікатися на 40-45 хвилин при 180 градусах.
Як приготувати смачну коврижку на кефірі?
Інгредієнти: Для коржів:
борошно - 145 г; манна крупа - 385 г; сметана - 55 г; вершкове масло - 85 м; мед - 60 мл; яйця - 3 шт.; сода - 1 1/2 ч. ложки. Для крему:
молоко - 780 мл; вершкове масло - 215 г; цукор - 310 г; манна крупа - 135 г; варення . Приготування Збийте всі компоненти тіста разом, готове тісто розділіть на 4 порції і обмотайте листом плівки. Залиште тісто в прохолоді на годину, потім тонко розкачайте і випікайте 12 хвилин при 180 градусах. Дайте коржам охолонути.
Переходимо до крему. Підігрійте молоко з цукром, всипте манку і варіть кашу до розбухання крупи. Готову манну кашу повністю охолодіть і збийте з м'яким маслом. Промажте два коржа манним кремом, накрийте рештою двома коржами, а отримані шари з'єднайте між собою варенням.