Варення – універсальний наповнювач для будь-якого виду випічки, головне, підібрати до нього відповідне тісто. Правильно вибране тісто не дасть продукту витекти або просочити корж під час приготування та зберігання, а тому краще всього віддавати перевагу універсальному пісочному коржу, який утримає всі добавки завдяки високій щільності. Про рецептах пісочного тіста для пирога з варенням ми і вирішили поговорити в цьому матеріалі.
Як приготувати пісочне тісто для пирога?
Почнемо з самої класичної варіації, складу якої включає борошно, холодне масло і воду. Врахуйте, що не тільки продукти, але і посуд повинні бути максимально холодними, а все для того, щоб тісто не піднімалося і не позурилося під час випікання, а залишалося максимально хрустким, маслянистим і щільним.
Ви можете залишити тісто прісним, але ми вирішили підсипати до борошна трохи цукрової пудри .
Інгредієнти: борошно - 135 г; цукрова пудра - 25 г; вершкове масло - 65 г; крижана вода - 30 мл Приготування Перед початком приготування будь-якого тесту необхідно пропустити борошно через сито. В нашому випадку, разом з борошном ми просеем ще і цукрову пудру. До отриманої сухої суміші додайте шматочки крижаного масла і розітріть все в крихту. В ідеалі, в даному випадку скористатися блендером, але якщо його немає – підійде і звичайний ніж, головне, щоб в процесі не брали участь руки. Коли утворюється крихта з тіста, влийте до неї крижану воду і зберіть всі разом. Пісочне тісто вимішують, знову ж таки, з метою того, щоб не нагрівати масло. Через півгодини пісочне тісто без яєць для пирога буде готове, але якщо ви не плануєте приступати до приготування негайно, то можете зберігати ком в морозильній камері.
Пісочне тісто для пирога на сметані
За рахунок наявності сметани в основі, таке тісто вийде не надто щільним, розсипчастим, буде танути в роті і не буде хрустіти.
Інгредієнти: борошно - 245 г; вершкове масло - 185 г; сметана - 155 р. Приготування На контрасті з солодким варенням ідеально виступить злегка солонувате тісто. Для нього змішайте борошно з пучкою солі і лише потім приступайте до замішування. Подрібніть крижане масло разом з борошном, а отриману крихту змішайте зі сметаною, вона, в нашому випадку, буде грати роль головної сполучної ланки, як вода, у попередньому рецепті. Після збирання тесту воєдино, його залишають полежати мінімум півгодини і лише потім подають.
Просте пісочне тісто для пирога
По праву звання класичного заслужила і варіація тіста з додаванням яєць, які покликані замінити рідину в основному рецепті. Готове тісто виходить досить щільним і хрустким, а тому добре тримає форму.
Інгредієнти: борошно - 245 г; вершкове масло - 135 г; яйця - 2 шт. Приготування Схема приготування залишається тією ж: борошно рубається в крихту з вершковим маслом, а потім ця крихта з'єднується з чимось рідким, в нашому випадку – з яйцями. Яйця перед цим збиваються з дрібкою солі і лише потім додаються до борошняної крихти. Після, крихта збирається разом і тісто відправляється на відпочинок у прохолодне місце.
Пісне пісочне тісто для солодкого пирога
Цей рецепт буде корисний для веганів і тих, хто вирішив дотримуватися посту, оскільки готується воно на рослинному маслі.
Інгредієнти: борошно - 195 г; рослинне масло - 95 мл; вода - 55 мл Приготування Злегка підсолити борошно і змішайте її з маслом до утворення крихти. Отриману крихту з'єднайте з крижаною водою і зберіть разом. Обернувши тісто плівкою, дайте йому охолонути близько години перед розкочуванням, щоб борошно повністю увібрала всю вологу.