Пиріг з варенням з дріжджового тіста виходить неймовірно пишним і апетитним і повністю окупає своїм приголомшливим смаком витрачений час на його приготування. Спробуйте приготувати такий десерт будинку за нашими рецептами і ви неодмінно залишитеся задоволені результатом.
Відкритий пиріг з варенням з дріжджового тіста - рецепт на швидку руку
Інгредієнти: молоко – 240 мл; дріжджі свіжі пресовані або сухі – 30 г або 10 г відповідно; рафінована рослинна олія – 75 мл; цукровий пісок – 110 г; борошно пшеничне – приблизно 380-420 г; щіпка солі; стандартний пакетик ванільного цукру; яєчний жовток для змащування верху пирога; будь густе варення, джем або повидло. Приготування Для початку ми запустимо процес бродіння і приготуємо дріжджове тісто для солодкого пирога з варенням. Для цього розпускаємо сухі або пресовані дріжджі в прогрітому до 40 градусів молочку, розчиняємо в ньому також столову ложечку цукрового піску і залишаємо в теплі хвилин на п'ятнадцять.
За цей час в іншу миску просеем борошно пшеничне і змішаємо її з ванільним цукром, що залишився цукровим піском і дрібкою солі. Далі вливаємо до борошняної суміші дріжджову масу і виробляємо заміс, додавши в кінці рослинна рафінована олія. Ставимо ємність з тістом обов'язково в тепле та спокійне місце без протягів і зайвих шумів приблизно на півтора-два години.
Після цього поділяємо борошняний ком на дві нерівні частки і більшу з них розміщуємо на дні промасленим ємності для випічки, формуючи бортики. На дно викладаємо варення і рівномірно розподіляємо його по всьому периметру. З меншої частини тесту вирізаємо фігурні смужки або робимо різні прикраси і викладаємо їх поверх варення.
Оформленим пирога даємо підійти ще протягом півгодини, а потім змащуємо його жовтком, попередньо змішавши його з їдальні ложечкою води і щіпку ваніліну, розміщуємо на середній полиці прогрітій до 185 градусів духовки. Через тридцять п'ять-сорок хвилин пиріг зарум'яниться і можна витягати його з духовки. Перед подачею даємо пирогу охолонути.
При необхідності та бажанні такий апетитний пиріг з варенням можна приготувати і з готового листкового дріжджового тіста , значно заощадивши час.
Здобний пиріг з малиновим варенням з дріжджового тіста
Інгредієнти: молоко – 240 мл; дріжджі свіжі пресовані – 30 г; вершковий маргарин – 220 г; цукровий пісок – 90 г; борошно пшеничне – 420-520 г; щіпка солі; одне куряче яйце; стандартний пакетик ванільного цукру або щіпка ваніліну; яєчний жовток для змащування верху пирога; малинове варення – 320 р. Приготування Як і в попередньому рецепті змішуємо для активації дріжджі з тепленьким молоком і їдальні ложечкою цукрового піску і розміщуємо в теплі хвилин на п'ятнадцять. Потім додаємо решту цукру, яйце, сіль, ванільний цукор і попередньо розтоплений маргарин. Просіваємо в суміш борошно і вимішуємо ретельним чином, спочатку ложкою, а потім руками. Домагаємося м'якою, та пластичної однорідної текстури тіста, а потім поміщаємо його в миску під рушник і ставимо знову в тепле та спокійне місце. Даємо тісту
піднятися два рази (один раз обминаємо), а потім відбираємо від загальної кількості одну третину, а решту укладаємо у форму для випічки, оформляючи відразу бортики. Викладаємо в заготовку малинове варення і прикриваємо джгутиками або смужками, вирізаними з третину залишеного тесту.
Даємо пирога підрости і піднятися протягом півгодини, а потім промазуємо поверхню сумішшю жовтка, столової ложки води і дрібки ваніліну і ставимо в духовку, яку завчасно налаштуємо на температурний режим 185 градусів і прогреем її. Через тридцять п'ять-сорок хвилин пиріг буде готовий. Приємного апетиту!