Пряникові будиночки давно стали класичним прикрасою різдвяного столу. Широко прославившись після публікації знаменитого твору братів Гримм «Гензель і Гретель», ці хитро прикрашені ласощі не залишають прилавки ярмарків і не втрачають своєї актуальності з початку XIX століття і до наших днів.
У цій статті ми постараємося відтворити кращий рецепт пряникового будиночка, який допоможе вам з легкістю приготувати знамениту солодкість в домашніх умовах.
Рецепт приготування пряникового будиночка
Пряниковий будиночок - ласощі не просте, оскільки включає в свій склад безліч інгредієнтів необхідних для приготування імбирною пряникової основи, так і для прикраси. Рецепт тіста і глазурі для пряникового будиночка ви знайдете нижче.
Інгредієнти: Для імбирного тіста:
борошно - 500 г; яйця - 2 шт.; сметана - 150 г; кориця - 1 ч. ложка; імбир сушений мелений - 1 ч. ложка; цукор - 1/2 ст.; сіль - 1 ч. ложка; вершкове масло - 100 г; мед - 70 р. Для глазурі:
яйця - 3 шт.; цукрова пудра - 100 р. Для прикраси:
будь-які солодощі: цукерки, желе, кондитерські присипки, кокосова стружка тощо Приготування Перед тим як зробити пряниковий будиночок, необхідно приготувати його основу, тобто пряничное тісто. Деякі супермаркети продають готові деталі пряникових будиночків, але якщо у вас є час і бажання, то приготувати їх можна і самостійно. Для початку на водяній бані слід розтопити вершкове масло, цукор і мед. Коли маса стане однорідною і карамельно-коричневою, її можна додавати до сухих інгредієнтів: просіяної борошні, кориці та імбиру. До суміші слід також додати яйця і сметану, а потім можна замішувати тісто. Для того щоб наше пряничное тісто можна було легко формувати, його слід залишити в холодильнику або морозилці на годинку-іншу, а тим часом почати робити крем для пряникового будиночка. У глибокій мисці слід збити білки трьох яєць з цукровою пудрою, до білих піків, тобто поки маса не стане кремово-тягучою. Потім необхідно підготувати макети стін і даху нашого будинку. Розміри деталей довільні, в залежності від того, наскільки великою ви хочете зробити свій десерт. 
Готові паперові макети клеїмо на шматок картону і приступаємо до самої нелегкій частини - розкочування тіста і його вирізання з картонним шаблонами. Коржики для будинку випікаємо в духовці при 200 градусах 15 хвилин. По закінченню готування даємо деталей повністю охолонути і починаємо будівництво: трохи глазурі закладаємо в кондитерський мішок і видавлюємо з боків передньої стіни, до якої кріпимо дві бічні. Залиште конструкцію на 15 хвилин, підперши бічні стіни так, щоб глазур могла добре підсохнути. Тепер кріпимо задню стіну. І, нарешті, будуємо дах. Закладаючи коржики-деталі даху, підіпріть їх знизу чим-небудь, щоб вони не з'їхали і рівно зафіксувалися на пряничному будиночку. Наприкінці до імбирного будиночка можна добудувати трубу, хоча це і не обов'язково. Найвеселіша частина приготування прикрасу. Скористайтеся власною фантазією у поєднанні з достатньою кількістю різнокольорових солодощів і, звичайно ж, незамінною глазурі. І ось наш пряниковий будиночок готовий! Імбирний пряниковий будиночок - це нескладний рецепт, в той же час вимагає деякого часу копіткої праці, витримки і працює фантазії. Якщо ви думаєте, що рецепт пряникового будиночка своїми руками вам не під силу, то спробуйте почати з вже готових покупних основ і наработайте вправність у кріпленні деталей, а вже потім приступайте до спорудження власноруч приготованих казкових будівель.