Ох вже ці козинаки! Їх чудовий привабливий смак не давав нам спокою у дитинстві, та й зараз не дивлячись на значну порцію калорій, важко встояти від спокуси поласувати цією насолодою. А насправді, чому б і ні? Тим більше що козинаки - це не тільки смачно, але ще й дуже корисно, особливо якщо не полінуватися і приготувати їх власноруч в домашніх умовах. А як це правильно зробити, ми розповімо в наших рецептах і запропонуємо варіанти ласощі з різним смаком.
Козинаки в домашніх умовах - рецепт з насіння
Інгредієнти: цукровий пісок – 410 г; очищені насіння – 220 г; вода очищена – до 100 мл; сік лимона – 05 ч. ложки; масло вершкове або олія для змащування форми. Приготування Для приготування козинаків в даному випадку нам знадобляться очищені насіння. Можна придбати вже готові на ринку або в супермаркеті або ж, володіючи вільним часом і терпінням, начистити самим. Після цього обов'язково підсушуємо продукт на прогрітій сухій сковорідці без масла протягом семи хвилин, помішуючи і перекладаємо в тарілку. У цю ж сковорідку насипаємо цукрового піску, додаємо воду і сік лимона і ставимо на вогонь. Прогріваємо масу до кипіння і варимо до набуття нею коричневого відтінку, не забуваючи постійно помішувати готову карамель. Після цього додаємо в масу насіння, ретельно розмішуємо і тут же викладаємо у форму і розрівнюємо, попередньо застеливши її пергаментным листом і промазав маслом. Поки козинаки ще повністю не застигли, розсікає їх по поверхні гострим ножем, роблячи свого роду борозенки. Це дозволить після застигання легко розламати ласощі.
Домашні козинаки з волоських горіхів - рецепт з медом
Інгредієнти: горіхи волоські очищені – 590 г; мед – 220 г; цукровий пісок – 95 г; масло вершкове або олія для змащування форми. Приготування Основою козинаків в цьому рецепті є волоські горіхи. Якщо ви їх придбали вже очищеними до торгової мережі, то їх краще попередньо промити. Після виконаної водної процедури або пропустивши її, якщо горіхи домашні, викладаємо продукт на деко і підсушуємо протягом десяти хвилин. Духовку перед цим слід прогріти до 120 градусів. Горіхи повинні в результаті не тільки підсохнути, але і злегка підсмажитися. Після цього висипаємо їх на вафельний або лляне рушник, звертаємо в мішечок, зав'язуємо не дуже щільно і починаємо злегка розминати горіхи руками, намагаючись не сильно натискати. Наше завдання не стовкти їх у крихту, а тільки по максимуму очистити від шкурочек. Після цього висипаємо масу в сито і відсіваємо утворилася лушпиння. Підготовлений продукт відкладаємо на час в сторону і беремося за карамель, в нашому випадку медову. У невелику товстостінну сковороду або сотейник викладаємо мед, додаємо цукровий пісок, ставимо на вогонь і даємо всім цукровий кристалам розплавитися, не припиняючи помішувати масу. Витримуємо вируючу масу на вогні кілька хвилин, а потім закладаємо підготовлені волоські горішки, перемішуємо, щоб вони якомога більш рівномірно вкрилися карамеллю і викладаємо у форму, застелену промасленим пергаментным листом. Даємо масі трохи охолонути, а потім вологими долонями спрессовываем масу для додання їй більш щільної текстури. Після повного охолодження і застигання розрізаємо козинаки ножем і насолоджуємося.
Медові козинаки з кунжуту - рецепт
Інгредієнти: кунжутне насіння – 290 г; мед – 240 г; цукровий пісок – 75 р. Приготування Для приготування козинаків беремо одночасно дві невеликі сковорідки. В одній з них підсушуємо і злегка підсмажуємо кунжутне насіння. Вони повинні стати трохи золотистими. В іншій ємності розтоплюємо мед, додаємо цукровий пісок і безперервно розмішуючи варимо масу на помірному вогні протягом дванадцяти хвилин. Після цього у медову карамель всипаємо кунжутне насіння, перемішуємо і викладаємо на зволожений лист пергаменту. Розрівнюємо суміш і даємо застигнути. Перед подачею розрізаємо козинаки гострим ножем і відокремлюємо від паперу.