Рецепт більовської пастили отримав свою назву завдяки місцю походження: таку технологію приготування пастили придумали в невеликому містечку Білів, що в Тульській області, ця місцевість славиться самими великими врожаями яблук, особливо антонівки, що ідеально підходить для пастили. Справа в тому, що антонівка містить у собі найбільше пектину, тому пастила добре загусає і зберігає щільність після випікання. Якщо ви віддасте перевагу іншому сорту яблук, то доведеться всипати сухий пектин додатково.
Як приготувати белевську пастилу в домашніх умовах?
Зараз на виробництві можна зустріти і заварную белевську пастилу, і пастилу залиту шоколадом, і ту, що готується на основі меду. Ми ж почнемо з класичного рецепту цього продукту, що представляє собою шари повітряної пастили, скріплені між собою пастильной масою і натерті цукровою пудрою.
Інгредієнти: яблука - 16 кг; яєчні білки - 2 шт.; цукровий пісок - 165 г; цукрова пудра - 15 р. Приготування На початкових етапах приготування запечіть яблука цілком до м'якості, так пюре не потемніє і збереже максимальна кількість пектину. Готову яблучну м'якоть відокремте від шкірки і серцевини з насінням, а потім збийте блендром і протріть через сито. Розмістіть яблучне пюре на середньому вогні, змішавши з половиною склянки цукру.
Залишився цукор збийте в безе з яєчними білками. Отримане безе обережно, за допомогою лопатки, з'єднайте з яблучним пюре. Розподіліть повітряну масу (залиште близько чверті для промазування) на покритому пергаментом деко, розрівняти поверхню і поставте все в духовку на 5 годин при 90 градусах. Добре просушена пастила не дуже липне до рук і добре тримає форму.
Далі ви можете піти двома шляхами: змастити рештою білково-яблучною масою пастилу і згорнути її рулетом, або нарізати на шматочки і промазати кожен з них, складаючи один на одного стопкою. Після, більовська яблучна пастила повертається в духовку ще на 2 години при аналогічній температурі. Перед нарізкою пастилу вистоюють протягом ночі.
Натуральна більовська пастила без цукру
Якщо ви вирішите приготувати пастилу без цукру, то доведеться взяти за основу яблука іншого сорту, солодші за своєю природою. Їх також спершу запікають або відварюють цілком до м'якості, потім пюрируют, а м'якоть ставлять на вогонь. Тепер необхідно всипати пектин. Додавати його слід до тих пір, поки пюре не буде стабільно утримувати свою форму, тобто, після проведення ложкою по поверхні слід від неї не затягнеться. Охолоджене пюре збивають з білками (на 500 г пюре один яєчний білок), а після повітряну білу масу сушать 8 годин при 80 градусах. Промазав пастилу залишилися суфле, її знову повертають в духовку на 2 години вже при 100 градусах.