Якщо ви любите балувати рідних домашнім печивом, радимо вам приготувати смачне сметанне печиво. Піч його зовсім нескладно, а виходить воно ніжним і легким. Ще один плюс його приготування полягає в тому, що в тісто можна використовувати подкисшую сметану. Кілька рецептів приготування печива на основі сметани ми розповімо в цій статті.
Домашнє печиво з сметани
Інгредієнти: сметана - 200 мл; вершкове масло - 100 г; цукор - 5 ст. ложок; ванільний цукор - 2 пакетика; розпушувач - 1 ч. ложка; борошно - 800 г; яйця - 1 шт. Приготування Збиваємо яйце з цукром, потім додаємо ванільний цукор. Потім додаємо м'яке вершкове масло, перемішуємо до однорідності. В отриману масу вливаємо сметану і ще раз добре перемішуємо. Тепер додаємо борошно, просіяне разом з розпушувачем. Замішуємо тісто, воно повинно вийти досить крутим. Прибираємо його в холодильник хвилин на 20. Потім на поверхні, посипаною борошном, розкачуємо тісто в пласт товщиною приблизно 5 мм Формочками вирізаємо печиво і укладаємо на деко, змащене маслом або маргарином. Випікаємо при 180 градусах близько 20 хвилин.
Пісочне сметанне печиво - рецепт
Інгредієнти: борошно - 400 г; маргарин - 200 г; цукор - 150 г; яйця - 1 шт. Приготування Борошно просіваємо, натираємо на крупній тертці охолоджений маргарин, перетираємо разом з борошном, повинна вийти крихта. Додаємо 100 г цукру, решта піде на присипку. А потім додаємо сметану і замішуємо тісто. Воно повинне вийти еластичним. Загортаємо в харчову плівку і прибираємо години на 2 в холодильник. По закінченню цього часу дістаємо тісто, відщипуємо шматочок, а решту прибираємо в холодильник, маргарин в тісті не повинен розтанути. Розкочуємо пласт товщиною близько 05 см, вирізаємо формами фігурки, кожну з них змащуємо збитим яйцем і посипаємо цукром. Випікаємо при 160-180 градусах близько 15 хвилин. Тут важливо не пересушити печиво зі сметани, тоді воно вийде ніжним всередині і хрустким зверху.
Печиво з сметанного тесту з лікером і кунжутом
Інгредієнти: борошно - 350 г; сметана - 200 мл; вершкове масло - 100 г; цукор - 7 ст. ложок; лікер - 60 мл; сода - 1/2 ч. ложки; кунжут - 40 г; какао - 1 ст. ложка. Приготування Розм'якшене масло змішуємо зі сметаною і лікером, додаємо половину цукру, кунжут, просіяне борошно з содою (гасити оцтом її не потрібно, вона вступить в реакцію з кислотою, що міститься в сметані). Замішуємо тісто, воно не повинно липнути до рук.
Сметанне тісто для печива розгортаємо в пласт, посипаємо цукром і какао, поділяємо пласт навпіл і звертаємо 2 рулету. Прибираємо їх в холодильник десь на годину-півтора. Потім рулети дістаємо і нарізаємо їх шматочками товщиною близько 5 мм Отримані кружечки викладаємо на деко, змащене маслом. Занадто близько заготовки класти не варто, так як в процесі приготування печиво збільшиться в розмірах.
Ставимо деко в розігріту духовку і випікаємо 20-25 хвилин при температурі близько 180 градусів.
Печиво з кислої сметани
Якщо сметана прокисла, є її не варто, щоб уникнути отруєння. А ось після термічної обробки вона цілком придатна для вживання в їжу. Можете спекти печиво з гущі, яка сметани. За смаком воно ніяк не поступається аналогічному печінкою, приготовленому на свіжій сметані. Єдине зауваження - можете покласти трохи більше цукру. Але це вже справа смаку. Так що якщо пропала сметана, не викидайте її, а спечіть печиво - і смачненьким побалуєте себе, і продукт викидати не доведеться. Можете скористатися будь-яким із наведених вище рецептів.