Випічка на кефірі завжди славилася надзвичайною пишністю і відмінним смаком. Особливо гарні на його основі солодкі пироги. Про них ми і поговоримо сьогодні і запропонуємо кілька простих і доступних рецептів, які напевно припадуть вам до смаку.
Швидкий солодкий пиріг на кефірі з варенням - рецепт
Цей рецепт підійде для тих, у кого в коморі є запаси незатребуваного варення. Тут воно прекрасно проявить себе, доповнивши смак солодкого пирога. Тісто для такої випічки готується в три рахунки, що більшою мірою господині оцінять, відчувають постійний брак вільного часу.
Інгредієнти: борошно пшеничне – 320-400 г; цукровий пісок – 125 г; кефір – 240 мл; два курячих яйця; сода гашене – 10 г; варення – 240 мл; масло вершкове; цукрова пудра . Приготування Починаємо приготування тіста з гасіння соди. Спочатку робимо це в столовій ложці за допомогою оцту, а потім викладаємо в кефір і даємо їй ще час на додаткове гасіння кислотою цього молочного продукту. Потім додаємо варення, збиті яйця з цукровим піском і всипаємо просіяне борошно. Якщо варення, взяте для пирога густе, то достатньо буде і двох склянок. При рідкої його консистенції додамо ще пів склянки. Залишилося тепер тільки розмішати тісто до однорідності, викласти в промаслений форму для запікання і випікати в прогрітій до 180 градусів духовці до готовності. На це в середньому знадобиться сорок п'ять хвилин.
Перевіривши готовність десерту дерев'яною лучиною і переконавшись, що він прекрасно пропечена, виймаємо його з духовки і з форми, притрушиваем цукровою пудрою і після охолодження подаємо до чаю.
При бажанні цей пиріг можна перетворити в оригінальний торт, розрізавши на дві-три поздовжні частини і просочивши будь-яким кремом на свій смак.
Солодкий заливний пиріг на кефірі з фруктами
Інгредієнти: борошно пшеничне – 245 г; два курячих яйця; кефір – 245 мл; цукровий пісок – 105 г; масло вершкове – 60 г; розпушувач – 15 г; сіль – 1 щіпка; яблука, груші або вишні – 375 г; ваніль. Приготування Процес приготування тіста для солодкого пирога на кефірі починаємо з звичного збивання яєць з цукровим піском. Зручніше це робити міксером, домагаючись посвітління маси і набуття нею легкості й пишноти. Далі додаємо до неї витриманий деякий час при кімнатній температурі кефір, розтоплене і остигле масло, додаємо дрібку солі, ваніль і всипаємо просіяне борошно і розпушувач. Розмішуємо масу ретельно ложкою або віночком до зникнення всіх борошняних грудочок і приступаємо до випікання пирога.
Для цього наливаємо трохи приготованого тесту на дно попередньо промасленим форми, викладаємо заздалегідь підготовлені скибочки очищених яблук, груш або вишень без кісточок і заливаємо рештою тестом. При бажанні можна використовувати фруктове асорті, додавши в пиріг одночасно кілька видів фруктів і ягід. Для випікання такої заливного пирога нам знадобиться приблизно одну годину, а температурний режим духовки при цьому повинен бути на рівні 170-175 градусів.
По готовності даємо пирогу охолонути, витягаємо з форми і прикрашаємо цукровою пудрою.
Шоколадно-кавовий пиріг на кефірі - рецепт
Інгредієнти: пшеничне борошно – 125 г; два курячих яйця; кефір – 245 мл; цукровий пісок – 155 г; олія рослинна рафінована – 75 мл; порошок какао – 65 г; розпушувач – 15 г; молочний шоколад – 55 г; ваніль; вершки – 75 мл; чорний шоколад – 45 г; волоські горіхи (за бажанням) – 35 р. Приготування До збитим з цукровим піском за допомогою віночка яйця додаємо кефір, рослинне масло, додаємо порошок какао, розпушувач, ваніль і пшеничне борошно і розмішуємо все хорошенечко. В кінці замісу додаємо розламаний на дрібненькі шматочки шоколад. Отримане тісто виливаємо в промаслений форму для випічки, при бажанні притапливаем в нього половинки ядер волоських горіхів і розташовуємо в духовці на тридцять п'ять хвилин. Температурний режим при цьому налаштовуємо на рівні 180 градусів. По готовності даємо пирогу охолонути, і заливаємо шоколадною глазур'ю, приготовленої шляхом розтоплення чорного шоколаду і змішування його з вершками.