Ароматні, що тануть у роті, медові пряники, рецепт яких вкрай простий - саме цієї випічки хочеться покуштувати холодними вечорами. Ну, а чому б і ні? Давайте з спробуємо їх приготувати.
Як приготувати медові пряники?
Найчастіше медові пряники готують на заварне тісто - це класичний рецепт, саме про нього ми вам і розповімо. Найважливіше - гарненько замісити тісто. Який би рецепт медових пряників ви не взяли, кожна з них вимагає того, щоб не шкодувати своїх сил і місити тісто до тих пір, поки воно не почне відставати від стінок посуду і рук. Мед береться будь-який: гірчичний, липовий, квітковий, додаєте спеції, які додадуть аромат виробів. Якщо у вас немає формочок для пряників, можете спекти розкатаний пласт цілком, потім акуратно ножем нарізати на ромбики або прямокутники і покрити зверху глазур'ю.
Медові пряники заварні
Особливість цього способу приготування в тому, що борошно заварюється і при випіканні виріб піднімається без всяких розпушувачів. Якщо ви готуєте домашні медові пряники до свята, то спробуйте покрити їх зверху глазур'ю - цукрової або шоколадною, нанести малюнок, тоді ваші вироби принесуть в будинок настрій, а розписувати їх ви можете всією родиною. І хто знає, може розпис медових пряників стане вашою сімейною традицією.
Інгредієнти: борошно - 1 кг; цукор - 450 г; мед - 300 г; яйця - 4 шт.; олія - 200 г; вода - 120 г; прянощі - 4 ч. ложки. Приготування Наливаємо в каструлю з товстим дном воду, нагріваємо її до 60 градусів, додаємо мед, цукор і нагріваємо до 90 градусів. Розмішуємо до повного розчинення цукру, в ще гарячу суміш додаємо масло, яйце, прянощі, перемішуємо, потім охолоджуємо до 65 градусів, всипаємо борошно і дуже швидко замішуємо тісто. Потім розкачуємо тісто на дошці. Вирізаємо різні фігурки, викладаємо домашні медові пряники на деко і випікаємо при 200-250 градусах 25-30 хвилин. Якщо ви вирішите покривати пряникові фігурки глазур'ю, то надішліть їх підсушитися в духовку на пару хвилин.
Для глазурі вам необхідно буде залити склянку цукру 1/2 склянки води і повільно уварювати, поки рідина не стане тягнутися (як товста нитка). Періодично знімайте піну. В отриманий цукровий сироп можете додати ванілін або інші спеції. Постигла глазур'ю, можете розписувати пряники, використовуючи пензлик або зубочистку.
Варто відзначити, що традиція розпису характерна ще для одного смачного ласощі - тульського пряника, рецепт якого теж є в нашій скарбничці.
Пісні медові пряники
Цей рецепт, безсумнівно, припаде до смаку тим, хто дотримується пісного раціону. Пряники готуються без яєць, без масла - тільки мед, вода і борошно.
Інгредієнти: борошно - 7 склянок; мед - 2 склянки; цукор - 1 склянка; сода - 1 щіпка; вода - 3/4 склянки. Приготування У каструльці змішуємо мед, воду і цукор, доводимо до кипіння, трохи охолоджуємо і поступово додаємо борошно. Замішуємо тісто і ставимо хвилин на 30 охолонути. Соду розводимо, змішуємо з тестом, даємо постояти близько 10 хвилин, потім розгортаємо в пласт і нарізаємо пряники.
Викладаємо на деко, присипану борошном, і випікаємо 20 хвилин при температурі 220-240 градусів. За бажанням ви можете додати до інгредієнтів спеції - кардамон або корицю. Вони додадуть чудовий аромат випічки.
Таким простим рецептом медових пряників можна скористатися і для приготування медових пряників з начинкою. Чим ви їх будете начиняти - справа вашого смаку. Можете спробувати з марципаном або шоколадом, з меленими горіхами або варенням.
Якщо ви любите пряники і завжди намагаєтесь подати їх по-новому, то подивитеся рецепт торта «Кучерявий пінчер» ,в якому вони є головним інгредієнтом.