Пропонуємо варіанти неймовірно смачного святкового торта з чорносливом і горіхами. Кожен з них має широку аудиторію шанувальників і це не дивно, адже смак десерту дійсно приголомшливий.
Медовий торт з чорносливом і грецькими горіхами - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
борошно – 360 г; яйця – 2 шт.; мед – 270 г; цукровий пісок – 115 г; сода – 10 г; вершкове масло – 115 г; Для крему:
сметана жирністю більше 25% – 520 г; цукровий пісок – 115 г; вершки жирністю більше 30% – 240 мл; чорнослив в'ялений – 210 г; волоські горіхи – 210 р. Приготування Секрет цього торта в тому, що тісто для коржів необхідно приготувати заздалегідь, щоб воно як мінімум десять годин постояло в холоді перед випіканням. Цей прийом сприяє повному розкриттю медового смаку і надає готового десерту неймовірний тонкий аромат, чого не відбувається при миттєвому випіканні, де смак просто втрачається. Дуже зручно заготовити тісто з вечора, а наступного дня продовжити приготування торта.
Отже, закладаємо в невелику миску або каструльку необхідну кількість меду, цукру та вершкового масла, додаємо яйця, соду і маємо ємність на водяній бані, встановивши в каструлю більшого діаметра з киплячою водою. Безперервно розмішуємо компоненти за допомогою ложки до тих пір, поки масло повністю розкриється, а цукрові кристали розчиняться. Після цього просіваємо в тісто борошно і вимішуємо до повного позбавлення від домішки борошняних грудочок. Як ми вже згадували вище, тісто має вистоятися. Поміщаємо його в холодильник або якщо погода дозволяє на балкон мінімум на десять годин, а потім даємо ще нагрітися при кімнатних умовах від трьох до п'яти годин.
Тепер робимо п'ять відрізів з пергаментного паперу і промальовуємо на кожному коло діаметром 28 сантиметрів. Приступаємо до випікання. Прогріваємо заздалегідь духову шафу до температури 180-185 градусів. На деко викладаємо по черзі листи з шаблоном, на який накладаємо по дві столові ложечки тіста і розрівнюємо по всьому периметру окресленого кола. Витримуємо коржі в духовці приблизно за сім хвилин до отримання красивого золотистого рум'янцю. Останній підсушуємо сильніше, залишивши його ще на кілька хвилин в вимкненій духовці, його ми будемо використовувати для обсипання готового торта.
Одночасно, поки печуться коржі, готуємо крем. Для цього за допомогою міксера обробляємо вершки до твердих піків, а сметану до легкості, додавши в неї під час збивання цукровий пісок. Чорнослив ретельно промиваємо, заливаємо на кілька хвилин гарячою водою, а потім обсушуємо і нарізаємо довільно не дуже крупно. Волоські горіхи трохи підсушуємо на сухій сковороді і подрібнюємо в крихту будь-яким зручним способом.
Коли коржі будуть готові і охолонуть, беремося за оформлення торта. Перший корж промазуємо кремом, посипаємо половиною чорносливу і прикриваємо другим коржем, який в свою чергу також просочуємо кремом і посипаємо половиною горіхової крихти. Повторюємо так ще один раз, чергуючи чорнослив і горіхи. Укладаємо останній корж, обмазуємо поверхню торта залишилися кремом і обсипаємо крихтою, приготовленої з останнього підсушеного коржа.
Шоколадний бісквітний торт з чорносливом і горіхами
Інгредієнти: Для бісквітного тіста:
борошно – 190 г; яйця – 4 шт.; порошок какао – 4-5 ст. ложок; цукровий пісок – 160 г; цукор ванільний – 15 г; вершкове масло – 165 г; горіхи волоські – 110 г; розпушувач – 15 г; Для крему:
сік лимона – 15 мл; цукровий пісок – 30 г; вершки жирністю 35% – 240 мл; чорнослив в'ялений – 290 г; коньяк – 60 мл; Для просочення:
цукровий пісок – 75 г; вода холодна – 125 мл; коньяк – 60 мл; шоколадна глазур для оформлення. Приготування Чорнослив заздалегідь промиємо, разрежем на невеликі шматочки, заллємо коньяком і залишимо на кілька годин для просочення.
Для приготування бісквіта до розтертого з цукром олії, додаємо порошок какао, ванільний цукор, жовтки і перемішуємо. Потім додаємо розпушувач і борошно і підмішуємо збиті до піків білки. Додаємо перемелені в
крихту горіхи і випікаємо з готового тіста бісквіт протягом тридцяти п'яти хвилин. Температура духовки при цьому повинна бути на рівні 180 градусів.
Для крему обробляємо за допомогою міксера вершки з цукровим піском до щільної піни і змішуємо з підготовленим чорносливом і соком лимона.
Готовий остиглий бісквіт розсікає уздовж на два коржа, просочуємо обидва сумішшю води, цукру і коньяку, на нижній викладаємо приготований крем з чорносливом, прикриваємо верхнім і обмазуємо поверхню тортика шоколадною глазур'ю, яку можна отримати розтопивши шоколадну плитку і змішавши її з вершками.