До святкового столу або на вихідні дні іноді хочеться приготувати якийсь цікавий десерт, наприклад, популярний тришаровий пиріг з маком, горіхами і родзинками.
Повозитися, однак, доведеться, оскільки нам потрібно три бісквітних коржа з різними наповнювачами, потрібно випікати кожен окремо. Але це навіть і непогано: ви навіть можете побудувати відразу два торта, використовуючи для кожного половинку коржі.
Бісквітний тришаровий домашній торт – рецепт
Інгредієнти: горіхи волоські або лісові (ядра) – 170 г; родзинки – 170 г; мак кондитерський – 5 ст. ложок; Для тіста (з окремого розрахунку на 1 корж):
яйце куряче – 2 шт.; борошно пшеничне – 80 г; цукор – 2 ст. ложки; сода – 1 щіпка; сік лимона – 1 ч. ложка; ваніль – 1 щіпка; плодове бренді або ром – 2 ч. ложки; Для крему:
густий несолодкий йогурт – 300 мл (або в рівних частках з вершками); цукрова пудра – 4 ч. ложки; какао-порошок – 2 ст. ложки; кориця – 1 щіпка; масло вершкове для змащування; фруктові цукати дрібні; шоколад готовий темний – 1 невелика плитка. Приготування Підготовка наповнювачів. Запарюємо родзинки в окропі, потім воду зіллємо, так само готуємо і мак. Горіхи подрібнюємо будь-яким зручним способом.
Випікаємо коржі. Готуємо тісто для першого бісквіта: з'єднуємо 1 столову ложку цукру з 2 яєчними жовтками, вливаємо ром, додаємо ваніль і розтираємо, а потім – борошно, гашену соду і мелені горіхи. Білки збиваємо окремо з 1 столовою ложкою цукру і додаємо в тісто перед випіканням. Можете додати в тісто зовсім небагато вершків або жирного кефіру (не більше 1 столової ложки).
Розігріваємо духовку.
Змащуємо форму маслом і заповнюємо тістом максимум на 3/4 (в процесі випікання бісквіт, що називається, деяким чином, виросте). Випікаємо протягом 40 хвилин. Перш ніж вийняти з форми нехай бісквіт охолоне хвилин 15.
Діючи також, замішуємо тісто для другого коржа і випікаємо його, з тією лише різницею, що замість горіхів додаємо в суміш пропарений родзинки.
Далі – готуємо тісто з пропаренным і промитим маком і випікаємо третій корж.
Робимо крем: какао-порошок з додаванням кориці змішуємо з цукровою пудрою, а потім з йогуртом. Можна додати в крем трохи водного желатинового розчину (1/4 частина, не більше).
Тепер будемо будувати торт з цілих коржів або 2 торта з половинок (які вийдуть при розрізуванні уздовж кожного бісквіта).
Побудова торта Рясно промазуємо-обливаємо корж (або його половинку) кремом, посипаємо цукатами, ще раз обливаємо. Зверху – другий шар: корж, крем, цукати, крем. Потім – третій шар, обливаємо кремом, посипаємо тертим шоколадом. Поміщаємо торт години на 3 а краще на 5-8 в прохолодне місце, щоб коржі добре просочилися.
Подаємо тришаровий домашній торт з кавою або свежезаваренним чаєм.