Кекс – вельми популярне у багатьох країнах Старого і Нового Світу солодке выпечное кондитерський виріб. Звичайно кекси роблять круглої або прямокутної форми, іноді з різними начинками і вкусообразующими та ароматичними добавками. В даний час кекси найчастіше випікають з бісквітного або дріжджового тіста. Традиційно їх випікають до свят. Це звичайний десерт, сам по собі, крім того, розрізати кекс уздовж навпіл, промазати нижній корж якимось кремом, верхній корж намазати, присипати і прикрасити – найлегший спосіб побудувати смачний торт.
Так, або інакше, ми можемо легко навчитися пекти смачні кекси на кефірі в духовці, розповімо, як їх можна приготувати. Замість кефіру можна використовувати несолодкий питний йогурт жирністю приблизно 25% або інші подібні кисломолочні напої.
Простий кекс на кефірі з родзинками в духовці – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне якісна – близько 2 склянок ємністю 250 мл; кефір – 1 склянка; яйце куряче – 2 шт.; родзинки – 50 г; ром або бренді плодове – 2 ст. ложки; цукор – 100 г; шматочок вершкового масла. Приготування В плошці пропарюють родзинки в окропі протягом 10 хвилин, потім воду зливаємо.
Розігріваємо духовку. У мисці з'єднуємо кефір просіяне борошно, цукор. Вливаємо ром. Окремо збиваємо міксером яйця і додаємо в тісто. Щоб кекс вийшов більш повітряним навіть краще збити окремо білки і жовтки з невеликою кількістю цукру. Додаємо в тісто родзинки і перемішуємо. Якщо консистенція тіста, на вашу думку, має бути трохи густіше, підкоригуйте її кукурудзяним крохмалем (повинно все ж вийти не дуже густо).
Змащуємо маслом форму і заповнюємо її тестом на 3/4 максимум (в процесі випічки кекс буде «рости»). Відправляємо заповнену тестом форму в духовку на 40 хвилин приблизно. Визначаємо готовність кексу за зовнішнім виглядом і ароматом, а також протикання сірником в середині (вона повинна залишитися сухою). Кекс можна посипати цукровою пудрою або полити цукрово-фруктової глазур'ю . Подаємо кекс з кави, какао або чаєм.
Ніжний кекс з гарбузом на кефірі в духовці
Інгредієнти: борошно пшеничне якісна – близько 2 склянок ємністю 250 мл; мультизерновые або вівсяні пластівці – 3 ст. ложки; кефір – 200 мл; вершки молочні натуральні – 50 мл; яйце куряче – 2 шт.; м'якоть гарбуза мускатного – 100 г; лимон – 1 шт.; ром або бренді плодове – 1 ст. ложка; цукор – 80 г; шматочок вершкового масла. Приготування Заздалегідь (приблизно за 2 години) заливаємо в плошці мультизерновые пластівці сумішшю кефіру і вершків, ретельно перемішуємо. Пластівці повинні добре розбухнути.
Тим або іншим способом отримуємо з гарбуза сік з м'якоттю або без м'якоті, або ріденьке пюре. Сік із сирого гарбуза, а пюре з вареної, запеченої або пропареної протягом 20 хвилин. В допомогу вам сучасні кухонні девайси.
Змішати просіяне борошно з кефірно-вершковою масою з пластівцями, з гарбузової масою, вливаємо ром і
трохи лимонного соку (для запаху і присмаку). Яєчні білки і жовтки відділяємо один від одного і збиваємо окремо з цукром, а потім додаємо в тісто. При необхідності коригуємо густоту тіста додаванням кукурудзяного крохмалю. Змащуємо вершковим маслом форму, а краще простелити її промазаної пекарської папером. Заповнюємо форму тестом максимум на 3/4 об'єму і поміщаємо її в заздалегідь розігрітий духову шафу хвилин на 40 приблизно. Кекс повинен вийти корисним, з цікавою текстурою, з ніжним смаком.
Навіть це корисне ласощі краще їсти в першій половині дня.