Пропонуємо рецепти приготування смачного відкритого пирога з чорницями в сметанною заливці. Такий десерт не тільки порадує ніжною структурою, неймовірним смаком і підніме настрій, але і наповнить організм безліччю вітамінів, що містяться в чорничних ягодах.
Заливний пиріг з чорницею і сметаною
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне – 360-420 г; розпушувач – 20 г; вершкове масло – 130 г; цукровий пісок – 120 г; яйця – 2 шт.; Для заливки:
яйця – 2 шт.; сметана – 195 г; цукровий пісок – 120 г; борошно пшеничне – 60 г; чорниця – 260 р. Приготування Для тіста збиваємо яйця з цукром до пухкої піни, потім додаємо завчасно розтоплене і остигле вершкове масло і ще раз збиваємо. Далі просіваємо невеликими порціями борошно з розпушувачем і заводимо м'яке пластичне тісто. Прибираємо його на деякий час на полицю холодильника і беремося за приготування заливки. Збиваємо до пишноти яйця, додаємо цукровий пісок, додаємо сметану і знову збиваємо не менше десяти хвилин. В кінці процесу збивання додаємо борошно.
Охолоджене тісто розподіляємо по дну рознімної форми діаметром 23 сантиметри і формуємо досить високі бортики. Тепер розкладаємо попередньо вимиті і обсушені ягідки чорниці і заливаємо їх приготовленою заливкою.
Ставимо форму з пирогом в заздалегідь розігріту до 185 градусів духовку і випікаємо протягом тридцяти хвилин або до бажаного рум'янцю. По готовності даємо відкритого пирога з чорницями в сметанною заливці повністю охолонути, а тільки потім витягаємо з форми, розрізаємо на порції і подаємо до столу.
Пісочний пиріг з чорницею і сметанною заливкою
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне – 275 г; сіль – щіпка; вершкове масло – 130 г; цукровий пісок – 80 г; яєчні жовтки – 3 шт.; Для заливки:
яйця – 2 шт.; сметана – 195 г; цукор ванільний – 15 г; цукровий пісок – 80 г; крохмаль картопляний – 25 г; чорниця – 260 р. Приготування Щоб приготувати пісочне тісто, просіваємо борошно, поміщаємо її в чашу блендера або комбайна, туди ж закладаємо порізане на шматочки вершкове масло і розбиваємо масу в дрібну крихту. Можна як варіант порубати борошно з маслом на великій дошці ножем. До отриманої крихті додаємо по одному жовтки, кожен раз гарненько перемішуючи. В результаті повинні отримати пухку масу, яка добре ліпиться. Якщо ж сформувати з нього кулю не виходить, то додаємо столову ложку сметани або ще один жовток і знову перемішуємо.
Отримане пісочне тісто розподіляємо по дну промасленим форми, формуючи бортики, прикриваємо пергаментом, засипаємо горохом або квасолею і випікаємо при 195 градусах протягом десяти-дванадцяти хвилин.
Чорницю змішуємо з половиною цукрового піску і викладаємо на дно пісочної форми. Притрушиваем ще трохи цукром і заливаємо заливкою. Для її приготування яйця змішуємо зі сметаною, іншим цукровим піском, ванільним цукром, крохмалем і розмішуємо за допомогою віночка до однорідності.
Ставимо пиріг в прогріту духовку і випікаємо при температурному режимі 200 градусів двадцять хвилин.