Спочатку галетами називали сухі коржі, які замінювали морякам хліб в довгих плавання. Але сьогодні вони більше нагадують відкриті пироги з різними начинками і дуже тонким хрустким тестом.
Яблучна галета
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 1 ст.; масло вершкове - 100 г; цукор - 2 ст. ложки; сіль - 1 щіпка; вода холодна - 2 ст. ложки. Для начинки:
яблука - 3 шт.; лимон - 1/2 шт.; кориця - 1/3 шт.; борошно - 2 ст. ложки; цукор - 3 ст. ложки; цукор ванільний - 1 упаковка; масло вершкове - 4 ст. ложки. Приготування: Просіяне з сіллю борошно з'єднуємо з цукром. Додаємо порізане кубиками холодне масло і розтираємо його в крихту. Вливаємо пару ложок крижаної води, замішуємо тісто. Скачуємо його в кулю і ховаємо на годину в холодильник.
Яблука розрізаємо навпіл, виймаємо серцевину і нарізаємо тонкими часточками. Щоб шматочки яблука не темніли, збризкуємо лимонним соком. Тісто розгортаємо в тонкий пласт. Починаючи від центру, викладаємо по колу яблучні дольки внапуск. Защепляем краю коржі, щоб вийшло подобу відкритого пирога.
Змішуємо борошно, корицю і ванільний цукор, і розтираємо з маслом в крихту. Посипаємо яблука. Відправляємо на півгодини в попередньо розігріту до 200 градусів духовку.
Як приготувати картопляні галети?
Інгредієнти: картопля - 300 г; масло вершкове - 250 г; сир твердий - 250 г; борошно - 250 г; кріп - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування: Готуємо пюре з картоплі. Додаємо до нього натертий на крупній тертці сир, розм'якшене вершкове масло і дрібно нарізану зелень кропу. Поступово вводимо муку. Тісто має трохи липнути до рук. Розкачуємо його в пласт товщиною не більше сантиметра. За допомогою склянки чи спеціальних формочок вирізаємо галети. Викладаємо їх на змащене маслом деко і відправляємо підрум'янитися на 15 хвилин у розігріту до 200 градусів духовку.
Галети з сиром і зеленою цибулею - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
борошно - 250 г; яйце - 1 шт.; олія оливкова - 2 ст. ложки; вода - 2 ст. ложки; сіль - 1 щіпка. Для начинки:
цибуля зелена - 300 г; яйця - 2 шт.; сир твердий - 100 г; молоко - 1/3 ст.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування: Як зробити галету з сиром? Просіваємо борошно з сіллю. Яйце з оливковою олією злегка збиваємо виделкою і вводимо в борошно.
Замішуємо тісто і залишаємо його на півгодини «відпочити». Тим часом займемося начинкою: дрібно рубаємо зелену цибулю, додаємо до нього молоко, яйця і половину тертого сиру, солимо, перчимо. Розкачуємо тісто в пласт товщиною близько 5 мм, вистилаємо їм круглу форму. В центр викладаємо начинку. По колу защепляем краю галети. Посипаємо зверху залишилися сиром і відправляємо її в духовку, розігріту до 180 градусів на 45 хвилин. Якщо зможете утримати себе в руках і дасте галете трохи охолонути, то зможете насолодитися всією повнотою її смаку.
Любителем корисних галет також радимо випробувати рецепти медової пряники і печиво з кунжутом.