Шарлотка – це неймовірно простий і швидкий пиріг з легкої цукровою скоринкою зверху. Традиційною для шарлотки начинкою вважаються яблука, але в зимовий період, коли цитрусові плоди смачні і ароматні, гріх не побалувати себе таким дивом як шарлотка з мандаринами.
Рецепт різдвяної шарлотки з мандаринами
Цей пиріг виходить пишним і соковитим, а поєднання цитрусів і горіхів створить настрій свята і затишку.
Інгредієнти: вершкове масло – 200 г; цукор – 190 г; яйця – 2 шт.; сметана – 230 г; борошно – 220 г; мандарини – 4 шт.; горіхи – 100 г; розпушувач – 1 пакетик; кориця, ванілін. Приготування Масло розтоплюємо, збиваємо його з цукром, по одному добавлем яйця. Далі додаємо сметану, вимішуємо. Сухі інгредієнти, тобто борошно, ванілін і розпушувач перемішуємо між собою і невеликими порціями вмішуємо в тісто.
З мандарин знімаємо шкірку і ділимо на часточки. Якщо часточки дуже великі, їх можна розрізати навпіл. Шоколад і горіхи рубаємо у велику крихту і вмішуємо в тісто разом з мандаринами. Дно форми покриваємо пергаментом, висипаємо туди наше тісто і випікаємо трохи менше години при температурі 175 градусів.
Рецепт шарлотки з мандаринами і яблуками в мультиварці
Це елементарний рецепт, за яким все робиться швидко і просто, а головне зручно – не потрібно переживати, не підгорів чи пиріг.
Інгредієнти: яйця – 5 шт.; борошно – 240 г; цукор – 260 г; яблука – 2 шт.; мандарини – 2 шт.; сода – 10 г; вершкове масло – 10 г; ванілін. Приготування Яйця збиваємо з цукром, поки утвориться густа піна. Після цього висипаємо до яєць борошно, змішану з ваніліном і содою і перемішуємо, поки маса стане однорідною. Тісто має бути рідкуватим, приблизно як згущене молоко. Яблука розрізаємо і вибираємо насіння, якщо шкірка тверда і товста, чистимо її. Ріжемо довільними шматочками. Мандарини також очищаємо від шкірки, ділимо на часточки. Чашу мультиварки змащуємо маслом і поміщаємо туди третину тесту, поміщаємо в нього часточки яблук, трохи притапливая. Виливаємо ще третину тіста і також як і викладаємо яблука мандарини. Заливаємо рештою тіста і ставимо готуватися в режимі «Випічка». Готову шарлотку можна подати до столу присипавши її цукровою пудрою .
Шарлотка з мандаринами і шоколадом
Інгредієнти: вершкове масло – 190 г; яйця – 4 шт.; цукор – 200 г; борошно – 260 г; розпушувач – 10 г; мандарини – 3 шт.; шоколад темний – 1 плитка; ванілін. Приготування Збиваємо міксером яйця, ваніль і цукор, щоб вийшла щільна піна. У просіяне борошно додаємо розпушувач і частинами висипаємо в яйця, кожен раз ретельно вимішуючи. Коли борошно і яйця змішалися, до них додаємо м'яке, але не розтоплене вершкове масло і добре перемішуємо. Шоколад рубаємо ножем на дрібні шматочки і вмішуємо в тісто. Мандарини очистити і ділимо на часточки. Тісто покласти у форму, змастивши її олією або присипавши манкою, зверху викладаємо мандарини, трохи вдавлюючи їх. Випікаємо близько півгодини при температурі 185 градусів. Подавати на стіл можна присипавши какао або шоколадною стружкою.