Секрет смачної домашньої дріжджовий випічки криється, звичайно ж, рецептури тіста. І від того, наскільки правильно дотримані пропорції компонентів і витримана технологія приготування, залежить не тільки пишність і легкість виробів, але і їх смакові якості.
Важливо також якість використовуваного сировини. Так, якщо для тіста використовуються пресовані дріжджі, звертаємо особливу увагу на їх свіжість. Минулий термін придатності цього продукту стане гарантованої причиною невдачі в приготуванні пирога, його смак і зовнішній вигляд буде безнадійно зіпсований. Якщо все ж вам не пощастило, і якість дріжджів підвело, можна спробувати виправити ситуацію і врятувати продукти, додавши порцію нових дріжджів, розведених в невеликій кількості молока з борошном і підмішати їх в тісто.
Скориставшись запропонованими нижче рецептами дріжджового тіста для пирога, ви зможете забезпечити свою сім'ю смачною домашньою випічкою. Залишилося тільки визначитися з начинкою .
Рецепт швидкого дріжджового тіста для пирога на кефірі
Інгредієнти: кефір – 250 мл; дріжджі сухі – 20 г; олія рослинна рафінована – 125 мл; цукор – 40 г; сіль – 1 ч. ложка; борошно пшеничне – 480 р. Приготування Для приготування дійсно швидкого дріжджового тіста по цьому рецепту змішуємо в глибокій мисці просіяне борошно, сухі дріжджі. В інший підходящої ємності розчиняємо в тепленькому кефірі цукровий пісок і сіль, вливаємо рослинне рафіноване масло і перемішуємо. Шляхом з'єднання сухий і рідкої основи замішуємо тісто, розміщуємо його в теплому місці і даємо піднятися. Якщо температурний режим приміщення сприятливий, то для цього знадобиться приблизно сорок хвилин.
Після цього пухнасте обминаємо тісто і формуємо з нього пиріг або будь-які інші вироби.
Просте пісне дріжджове тісто для пирогів
Інгредієнти: очищена вода – 300 мл; борошно пшеничне – 640 г; цукровий пісок – 50-100 г; сіль – 5 р; масло рослинне – 100 мл; пресовані дріжджі – 35 р. Приготування Очищену воду підігріваємо до температури 37 градусів, розчиняємо в ній цукровий пісок і сіль і розпускаємо пресовані дріжджі. Далі просіваємо невеликими порціями борошно пшеничне і заводимо тісто. В кінці замісу додаємо рослинне рафінована олія. По консистенції повинні отримати м'яку, але не липнущую до рук масу, яку поміщаємо в миску, прикриваємо чистим тканинним відрізу і визначаємо в тепло приблизно на одну годину. За цей час тісто має збільшитися як мінімум удвічі. Після цього обомнем його добре руками і знову залишимо підходити. Повторна розстойка дозволяє отримати більш ніжну і м'яку структуру виробів з більш дрібною пористістю.
Краще дріжджове тісто для пирогів
Інгредієнти: свіже молоко або кефір – 250 мл; дріжджі свіжі – 25 г; вершкове масло – 75 г; цукор – 85 м; сіль – 5 р; борошно пшеничне – 480-520 р. Приготування Молочко або кефір прогріваємо до температури 37 градусів, розчиняємо в ньому чайну ложечку цукрового піску і розпускаємо свіжі дріжджі. Через п'ятнадцять хвилин, коли суміш трохи спіниться, всипаємо залишився цукровий пісок, сіль, перемішуємо і, підсипаючи малими порціями попередньо
просіяне борошно і додавши розтануло масло, заводимо м'яке тісто. Вимішуємо його ретельно протягом п'яти хвилин руками або двох хвилин в комбайні або тестомесе.
Після цього поміщаємо ком тесту в миску, визначаємо її в тепле і затишне місце, прикриваємо чистим рушником або тканинним відрізу і залишаємо на сорок хвилин. Після цього робимо обминку і знову даємо підійти протягом тридцяти хвилин. Тепер для приготування одного великого пирога розкачуємо тісто в пласт товщиною приблизно один сантиметр і знову залишаємо для визрівання під рушником на одну годину. Далі наповнюємо начинкою пиріг і через тридцять хвилин можемо відправляти в духовку.