Рецепт лепешняку на кефірі помітно відрізняється від традиційного бісквіта: він виходить вологим і розсипчастим, легко вбирає будь-яку вологу і не використовується для приготування тортів. За рахунок пористості лепешняку, його можна просочити сиропом і надати будь-який бажаний смак.
Класичний рецепт лепешняку на кефірі
Поняття класики щодо цього рецепту не дуже доречно, так як на наших теренах він став популярний всього кілька десятиліть тому. Тому ми вирішили зупинитися на рецепті найбільш стриманому і включає в себе поширені інгредієнти.
Інгредієнти: манна крупа - 2 ст.; сода - 1 1/2 ч. ложки; розпушувач - 1 ст. ложка; кефір - 290 мл; цукор - 115 г; вершкове масло (розтоплене) - 175 мл. Приготування Запам'ятати цю технологію приготування неймовірно легко. Змішайте манку з содою і розпушувачем – це буде нашою сухий основою. Окремо збийте кефір з цукром і розтопленим маслом. Влийте рідини до сухих складових і ретельно вимішайте. Тепер головний секрет і відмінність лепешняку від звичайного бісквіта – суміші треба постояти, щоб зерна манки ввібрали в себе всю вологу, розбухли і не хрумтіли на зубах. Час расстойки займе приблизно 20 хвилин, після чого суміш можна розподілити промасленим формі і помістити в духовку на півгодини при 180 градусах.
Цей же рецепт лепешняку на кефірі можна повторити в мультиварці, досить включити режим «Випічка» на 50 хвилин.
Манник «Зебра» на кефірі – простий рецепт
Інгредієнти: яйця - 2 шт.; цукровий пісок - 90 г; сметана - 115 г; кефір - 320 мл; манна крупа - 1 ст.; розпушувач - 1 ч. ложка; какао - 15 р. Приготування Попередньо манну крупу залийте кефіром і дайте набрякнути близько 20 хвилин. Тим часом займіться іншими компонентами тіста: збийте яйця зі сметаною і цукром, туди ж всипте розпушувач. Влийте рідини до набряклої манки і розділіть суміш на дві рівні частини. В одну з половин додайте какао. Промаслите круглу форму діаметром близько 20 см і починайте по черзі вливати в неї обидва види тіста, щоб на поверхні утворилися смужки. Розмістіть форму в розігрітій до 180 градусів духовці 45 хвилин.
Пиріг манник – рецепт на кефірі
Рецепт цього лепешняку на кефірі в духовці багатий не тільки щодо текстури, але і щодо смаку, а все завдяки легкому цитрусовому сиропу , яким ми наситимо вже готову страву.
Інгредієнти: Для лепешняку:
вершкове масло - 125 г; цедра одного лимона; цукровий пісок - 145 г; яйця - 2 шт.; манна крупа - 2/3 ст.; борошно - 175 г; розпушувач - 1 1/2 ч. ложки; кефір - 180 мл Для сиропу:
цукровий пісок - 160 г; лимонний сік - 115 мл Приготування Процедура замішування цього тесту максимально схожа з простим бісквітом. Насамперед необхідно збити м'яке масло і цукор в пишний крем. Далі, не припиняючи збивання,
почніть забивати яйця. Додайте до крему цедру лимона і починайте всипати сухі інгредієнти: спершу манку, а потім і суміш борошна з розпушувачем. У фіналі влийте кефір і розподіліть суміш в промасленим формі. Залиште манник в розігрітій до 180 градусів духовій шафі на 45 хвилин.
Доповнити рецепт смачного лепешняку на кефірі можна легким цитрусовим сиропом. Для його приготування всипте цукор в сотейник і залийте лимонним соком, проваріть все близько 10 хвилин, а потім полийте готовим сиропом ще гарячий пиріг. Декоруйте випічку свіжими лимонними часточками при бажанні.