Самим підходящим для випікання пирогів і пирожков вважається здобне тісто, а все завдяки тому, що воно здатне зберігати свою м'якість на довгий час. Подібну здатність тесту забезпечує наявність масла, яєць (особливо жовтків), сметани і цукру – це, власне, і є здоба. Здоба робить тісто смачніше і м'якше, але і важче в расстойке, саме тому дріжджів у таке тісто кладуть більше і звертаються з ним дуже делікатно. Нижче ми обговоримо всі нюанси замішування здобного дріжджового тіста для пирогів в духовці.
Секрети дріжджового здобного тіста
Почнемо з базових принципів приготування будь здоби. Їх не багато, але вони дуже важливі:
До здобної основі додають в 15 а то й 2 рази більше дріжджів, ніж знадобилося б тесту в її відсутність. Нерідко, перед початком замішування, дріжджам необхідно дати час на активізацію, тому замішування тіста не рідко передує приготування опари. Опара допомагає важкому сдобному тесту краще піднятися. Тісто ні в якому разі не слід забивати борошном, нехай воно залишається злегка липковатым, але зате після випічки збереже свою пишність і м'якість. Рецепт здобного дріжджового тіста
Почнемо з простого здобного тіста. Самої здоби в ньому небагато, тому це відносно простий і швидкий рецепт, який ідеально підходить для новачків.
Інгредієнти: молоко - 145 мл; дріжджі - 10 г; яйце - 1 шт.; сливочнео масло - 45 г; цукор - 65 г; борошно - 390 р. Приготування Перед тим, як приготувати здобне пишне солодке дріжджове тісто, підігрійте молоко до температури трохи вище температури тіла, розчиніть у ньому дрібку цукру і висипте дріжджі на поверхню. Коли останні активізуються (хвилин 10), влийте розчин до третини борошна, а слідом вбийте яйце і додайте розтоплене масло. Почніть замішування тіста і дочекайтеся, коли вона збереться разом. Далі продовжуйте замішування, поступово підсипаючи решту борошна. Коли замішування буде закінчено, накрийте тісто вологою серветкою і залишити на расстойку приблизно на годину. Готовий продукт обімніть і приступайте до формування. Перед випіканням необхідно залишити все підійти ще раз на півгодини.
Рецепт здобного дріжджового тіста для солодких пирогів
Це тісто готується з великою кількістю здоби, а тому заготівля опари для нього необхідна.
Інгредієнти: Для опари:
молоко - 235 мл; цукор - 10 г; борошно - 35 г; дріжджі - 10 р. Для тіста:
цукор - 85 м; борошно - 455 г; яйця - 2 шт.; масло - 115 р. Приготування Першим ділом заготовляють опару. Для її приготування в теплому молоці розводять цукор і змішують його з невеликою кількістю борошна, а потім висипають дріжджі. Повторно перемішавши всі разом, опару залишають приблизно на півгодини, свідченням закінчення бродіння стануть великі бульбашки на поверхні і опалий в центрі обсяг.
До неї опарі порціями додають решту борошна, а потім вливають збиті з розтопленим маслом і цукром яйця. Замішування повинно даватися важко, а тому перейдіть на робочу поверхню і місіть його 5 хвилин. Залиште тісто підійти на годину, а потім обімніть і приступайте до формування.
Рецепт здобного дріжджового тіста для пирогів на сметані
Інгредієнти: свіжі дріжджі - 35 г; цукор - 65 г; сметана - 155 г; яєчні жовтки - 2 шт.; молоко - 165 мл; борошно - 630 г; вершкове масло - 215 р. Приготування Дріжджі розкришите в тепле молоко і залиште активуватися. Збийте яйця і сметану разом з цукром і розтопленим маслом, додайте розчин дріжджів і починайте підсипати муку. Коли липковатое тісто збереться разом, залиште його на расстойку на 45 хвилин перед початком формування і випікання.