Вернуться назад Распечатать

Здобне дріжджове тісто для пирогів в духовці

Здобне дріжджове тісто для пирогів в духовці
Самим підходящим для випікання пирогів і пирожков вважається здобне тісто, а все завдяки тому, що воно здатне зберігати свою м'якість на довгий час. Подібну здатність тесту забезпечує наявність масла, яєць (особливо жовтків), сметани і цукру – це, власне, і є здоба. Здоба робить тісто смачніше і м'якше, але і важче в расстойке, саме тому дріжджів у таке тісто кладуть більше і звертаються з ним дуже делікатно. Нижче ми обговоримо всі нюанси замішування здобного дріжджового тіста для пирогів в духовці.

Секрети дріжджового здобного тіста


Почнемо з базових принципів приготування будь здоби. Їх не багато, але вони дуже важливі:

  • До здобної основі додають в 15 а то й 2 рази більше дріжджів, ніж знадобилося б тесту в її відсутність.

  • Нерідко, перед початком замішування, дріжджам необхідно дати час на активізацію, тому замішування тіста не рідко передує приготування опари. Опара допомагає важкому сдобному тесту краще піднятися.

  • Тісто ні в якому разі не слід забивати борошном, нехай воно залишається злегка липковатым, але зате після випічки збереже свою пишність і м'якість.


  • Рецепт здобного дріжджового тіста


    Почнемо з простого здобного тіста. Самої здоби в ньому небагато, тому це відносно простий і швидкий рецепт, який ідеально підходить для новачків.
    Інгредієнти:

  • молоко - 145 мл;

  • дріжджі - 10 г;

  • яйце - 1 шт.;

  • сливочнео масло - 45 г;

  • цукор - 65 г;

  • борошно - 390 р.


  • Приготування
    Перед тим, як приготувати здобне пишне солодке дріжджове тісто, підігрійте молоко до температури трохи вище температури тіла, розчиніть у ньому дрібку цукру і висипте дріжджі на поверхню. Коли останні активізуються (хвилин 10), влийте розчин до третини борошна, а слідом вбийте яйце і додайте розтоплене масло. Почніть замішування тіста і дочекайтеся, коли вона збереться разом. Далі продовжуйте замішування, поступово підсипаючи решту борошна. Коли замішування буде закінчено, накрийте тісто вологою серветкою і залишити на расстойку приблизно на годину. Готовий продукт обімніть і приступайте до формування. Перед випіканням необхідно залишити все підійти ще раз на півгодини.

    Рецепт здобного дріжджового тіста для солодких пирогів


    Це тісто готується з великою кількістю здоби, а тому заготівля опари для нього необхідна.
    Інгредієнти:
    Для опари:

  • молоко - 235 мл;

  • цукор - 10 г;

  • борошно - 35 г;

  • дріжджі - 10 р.


  • Для тіста:

  • цукор - 85 м;

  • борошно - 455 г;

  • яйця - 2 шт.;

  • масло - 115 р.


  • Приготування
    Першим ділом заготовляють опару. Для її приготування в теплому молоці розводять цукор і змішують його з невеликою кількістю борошна, а потім висипають дріжджі. Повторно перемішавши всі разом, опару залишають приблизно на півгодини, свідченням закінчення бродіння стануть великі бульбашки на поверхні і опалий в центрі обсяг.
    До неї опарі порціями додають решту борошна, а потім вливають збиті з розтопленим маслом і цукром яйця. Замішування повинно даватися важко, а тому перейдіть на робочу поверхню і місіть його 5 хвилин. Залиште тісто підійти на годину, а потім обімніть і приступайте до формування.

    Рецепт здобного дріжджового тіста для пирогів на сметані


    Інгредієнти:

  • свіжі дріжджі - 35 г;

  • цукор - 65 г;

  • сметана - 155 г;
  • Здобне дріжджове тісто для пирогів в духовці

  • яєчні жовтки - 2 шт.;

  • молоко - 165 мл;

  • борошно - 630 г;

  • вершкове масло - 215 р.


  • Приготування
    Дріжджі розкришите в тепле молоко і залиште активуватися. Збийте яйця і сметану разом з цукром і розтопленим маслом, додайте розчин дріжджів і починайте підсипати муку. Коли липковатое тісто збереться разом, залиште його на расстойку на 45 хвилин перед початком формування і випікання.