У свій час печиво «Горішки» з вареним згущеним молоком було дуже популярно, а власниці орешницы мали статус і заможної досвідченої господині. Але в даний час з зростаючим багатством солодощів це чудове ласощі призабули, а колишня фаворитка кухонного начиння - горішниця припадає пилом на полиці. Та й рецепт приготування горішків з вареним згущеним молоком напевно, мало хто згадає. А адже це дійсно неймовірно смачна і оригінальна домашня випічка.
Нахлинули ностальгічні спогади? Тоді дістаємо орешницы і беремося за приготування чудових горішків, а наш рецепт вам в допомогу.
Рецепт приготування домашніх «Горішків» з вареним згущеним молоком в орешнице
Інгредієнти: Для тіста:
борошно – 475-520 г; великі курячі яйця – 2 шт.; цукровий пісок – 60 г; гашене сода – 10 г; масло вершкове – 120 г; сметана – 120 г; Для начинки:
варена згущене молоко – 450 г; масло вершкове – 150 г; волоські горіхи – за смаком; рослинна олія для змащування орешницы; цукрова пудра для оформлення. Приготування Першим ділом приготуємо тісто на печиво «Горішки» з вареним згущеним молоком. Охолоджені курячі яйця змішуємо з цукровим піском і розбиваємо за допомогою міксера або віночка до отримання густої піни. Далі закладаємо сметану, погашену соду, попередньо розтоплене вершкове масло і знову трохи пробиваємо міксером. Тепер просіваємо борошно пшеничне, додаємо в отриману суміш і розмішуємо спочатку ложкою, а потім завершуємо руками. Підсумкова консистенція отриманого тесту повинна бути м'якою, гладкою і не липнущей до рук.
Тепер приступаємо до самого захоплюючого і одночасно цікавого етапу приготування «Горішків». Будемо створювати так звану «шкаралупу». Для цього прогріваємо орешницу і промазуємо в ній пази рослинним маслом.
З приготованого тесту скачуємо кульки. Їх розмір визначаємо досвідченим шляхом. Перші два формуємо діаметром два сантиметри, поміщаємо в орешницу, закриваємо її і ставимо на газову конфорку. Витримуємо її на сильному вогні з опуклої сторони приблизно дві хвилини, а з іншого буде досить і однієї. Спочатку посматриваем на рум'яність тіста і коригуємо час в залежності від ступеня готовності. За результатами пробного горішка визначаємо більші чи менші кульки необхідно закладати в орешницу і вже орієнтовно знаємо скільки часу їх випікати. Тільки не забуваємо, що наступні партії будуть готуватися трохи швидше за рахунок кращого прогрівання форми.
Коли всі половинки горішків будуть готові і охолонуть, підрівнюємо краю, обрізаючи акуратно або обламуючи зайве тісто.
В якості начинки традиційно використовують варене згущене молоко з вершковим маслом. Для цього дістаємо останнім завчасно з холодильника і даємо відтанути. Після цього змішуємо його з вареним згущеним молоком і трохи збиваємо за допомогою міксера до однорідності. Горіхи подрібнюємо в крихту за допомогою блендера або, скориставшись качалкою, і підмішуємо у готовий крем. Туди ж можна додати крихти від надлишків при
випіканні горішків, подрібнивши їх гарненько.
Тепер наповнюємо отриманим кремом половинки горішків, стуляємо попарно і притрушиваем цукровою пудрою.
Це найкращий адаптований рецепт приготування горішків з вареним згущеним молоком, яким найчастіше користуються господині. Але існує і маса інших варіацій десерту, наприклад, з додаванням в тісто 50 грам крохмалю для більшого хрускоту або збільшенням кількості вершкового масла вдвічі для більшої розсипчастості виробів. Але, як правило, працювати з таким тестом складніше, так як воно більш крихке і ніжне.