Вергуни – українські смажені кондитерські вироби, які готуються з бездріжджового тесту, на зразок відомого хмизу . В середині довгастої ромбовидної смужки роблять проріз, через який вивертають виріб, попередньо пропускаючи всередину його край, потім обсмажують.
До складу тіста для вергунів крім пшеничного борошна обов'язково входять яйця, цукор і вершкове масло (або сметана, вершки), також обов'язково додається горілка (ром або плодове бренді) для поліпшення аромату, смаку і структури тіста. Від хмизу, вергуни відрізняються меншим вмістом цукру, великою кількістю яєць, до складу фритюру може входити смалець і вершкове масло.
Розповімо, як приготувати смачні вергуни на кефірі. Більше всього для цієї мети підійде кефір середньої або високої жирності. Замість кефіру можна використовувати і інші кисломолочні подібні напої, несолодкі, зрозуміло.
Пишні вергуни з тесту на кефірі з горілкою – рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 2 склянки, може, трохи більше; кефір – 1 склянка; яйця – 2-3 шт.; вершки натуральні – 2-4 ст. ложки; сіль – 1 щіпка; сода харчова – 1 щіпка; цукор – 2-4 ст. ложок; горілка з нейтральним смаком – 1-2 ст. ложки; рафінована рослинна олія для фритюру; цукрова пудра – для посипання; Для сметаною заливки:
сметана – 1 склянка; цукрова пудра – 2 ч. ложки; ваніль або кориця; сік лимона. Приготування Яйця можна злегка збити заздалегідь. Або так: просіяне борошно змішуємо з кефіром, вершками, яйцями, цукром, сіллю та горілкою. Замішуємо тісто, можна міксером з спіралеподібної насадкою. Даємо тісту підійти хвилин 15-20.
З тіста розкачуємо пласти і нарізаємо довгасті ромбоподібні вироби. В центрі кожного шматочка тіста робимо проріз в центрі, паралельний більшій стороні. Беремо вергун за гострокутний кінчик, проводимо його в отвір і вивертаємо.
Розігріваємо масло у фритюрниці (або в глибокій сковороді, в сотейнику, в казані). Буде смачно, якщо додати рослинне масло трохи перетопленого свинячого смальцю та/або топленого масла. В процесі обсмажування фритюр не повинен диміти, тому слідкуйте за силою подачі вогню.
Обсмажуємо вергуни у фритюрі до красивого золотистого відтінку, акуратно виймаємо шумівкою або щипцями. Викладаємо не тісно на блюдо.
Можна посипати вергуни цукровою пудрою або полити сметаною, приправленою ваніллю або корицею, невеликою кількістю цукрової пудри і соком лимона. Якщо хочете, сметанную заливку можна подати в окремій посудині і є вергуни, вмочуючи в неї. В заливку можна додати трохи какао або розтопленого готового шоколаду.
До вергунам добре подати, свіжозаварений чай, кава, какао або будь-які інші напої подібного типу. Діти і багато дорослі будуть у захваті, якщо подати вергуни з теплим компотом із сухофруктів.
В альтернативному варіанті ви можете приготувати тісто для вергунів на кефірі на дріжджах, в цьому випадку вони навіть довше будуть залишатися м'якими.
Дріжджові вергуни Інгредієнти: борошно пшеничне – 2 склянки, може, трохи більше; кефір – 1 склянка; яйця – 2-3 шт.; вершки натуральні – 2-4 ст. ложки; сіль – 1 щіпка; дріжджі сухі – 1 пакетик (6-7 м); цукор – 2-4 ст. ложок; рафінована рослинна олія для фритюру; цукрова пудра – для посипання; Приготування Тісто для вергунів легко і без затій робимо безопарним способом.
Всі інгредієнти з'єднайте в мисці, внесіть сухі дріжджі. Замісіть тісто. Перед розкочуванням в пласти, формуванням і обсмажуванням вергунів дайте тісту підійти в теплому місці протягом 40 хвилин. Коли вергуни сформовані – викладіть їх на чисту дощечку і дайте підійти хвилин 15-20. Далі – обсмажуйте.