Вернуться назад Распечатать

Рецепт приготування «Горішків» з вареним згущеним молоком

Рецепт приготування «Горішків» з вареним згущеним молоком
З радянських часів у багатьох в господарстві залишилися складні випечені форми для так званих горішків, точніше виробів з тіста нагадують шкаралупки горіхів. Якщо ви знайшли у себе на кухні (або, наприклад, у старших родичів) таку форму, значить, можете приготувати домашній ностальгічний десерт – «Горішки» з вареним згущеним молоком розповімо , як це зробити.

Печиво «Горішки» з вареним згущеним молоком – рецепт приготування


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне (можна в суміші з кукурудзяного 1:1) – 3 склянки;

  • масло вершкове – 200 г + ще трохи перетопленого;

  • яйце куряче – 2-3 шт.;

  • цукор – 100 г;

  • ваніль – 1 щіпка;

  • сода – 1 щіпка;

  • сік лимона – кілька крапель;

  • ром або бренді – 2 ч. ложки;


  • Для начинки:

  • масло вершкове – 100 г;

  • молоко згущене з цукром консервоване, приготоване у відповідності з ГОСТом – 1 банка;

  • шоколад темний – 1 маленька або середня плитка;

  • ядра горіхів волоських або лісових – 1 склянка;

  • ром або бренді – 2 ст. ложки;

  • кориця.


  • Приготування
    Банку зі згущеним молоком ставимо варитися в каструлі з водою. В ході процесу вода повинна повністю покривати банку. Варимо протягом 15 годин, мінімальний вогонь.
    Готуємо тісто на «Горішки» з вареним згущеним молоком.
    Розтоплене масло з'єднайте з цукром, ваніллю, содою гашеного лимонним соком, яйцями, ромом і просіяним борошном. Зручно місити тісто виделкою або міксером зі спіралеподібною насадкою.

    Як спекти «Горішки» з вареним згущеним молоком?


    Форму для випічки змащуємо зсередини топленим маслом. У заглиблення форми поміщаємо невеликі приблизно однакові грудочки тіста. Закриваємо форму, сильно притискаючи верхню частину до нижньої. Ставимо форму на конфорку на середній вогонь хвилини на 4-5 потім перевертаємо і випікаємо ще 3 хвилини з іншого боку.
    Перед закладкою наступної порції ретельно протираємо форму (а якщо необхідно, то і промиваємо), потім по новій змащуємо топленим маслом.
    Готуємо начинку: злегка остуджуємо варену згущенку, змішуємо її з розтопленим маслом і шоколадом. Вливаємо ром, додаємо мелені горіхи і корицю. Перемішуємо.
    Рецепт приготування «Горішків» з вареним згущеним молоком
    Начиняємо «шкарлупки» з'єднуємо і викладаємо на блюдо.
    Можна зробити трохи інакше: закладати в кожну «шкаралупу» не крем з меленими горіхами, а цілісні ядерця лісових або четвертинки волоських, а потім зверху, так би мовити, пломбувати кремом.
    Для тих, кому не подобається важкий і солодкий крем з маслом і згущеним молоком, є альтернатива: більш легкий крем з густого несолодкого йогурту (і/або сметани і вершків) з додаванням розтопленого шоколаду і насиченого желатинового водного розчину.
    Готові «Горішки» подаємо з чаєм, кавою або какао.