З радянських часів у багатьох в господарстві залишилися складні випечені форми для так званих горішків, точніше виробів з тіста нагадують шкаралупки горіхів. Якщо ви знайшли у себе на кухні (або, наприклад, у старших родичів) таку форму, значить, можете приготувати домашній ностальгічний десерт – «Горішки» з вареним згущеним молоком розповімо , як це зробити.
Печиво «Горішки» з вареним згущеним молоком – рецепт приготування
Інгредієнти: борошно пшеничне (можна в суміші з кукурудзяного 1:1) – 3 склянки; масло вершкове – 200 г + ще трохи перетопленого; яйце куряче – 2-3 шт.; цукор – 100 г; ваніль – 1 щіпка; сода – 1 щіпка; сік лимона – кілька крапель; ром або бренді – 2 ч. ложки; Для начинки:
масло вершкове – 100 г; молоко згущене з цукром консервоване, приготоване у відповідності з ГОСТом – 1 банка; шоколад темний – 1 маленька або середня плитка; ядра горіхів волоських або лісових – 1 склянка; ром або бренді – 2 ст. ложки; кориця. Приготування Банку зі згущеним молоком ставимо варитися в каструлі з водою. В ході процесу вода повинна повністю покривати банку. Варимо протягом 15 годин, мінімальний вогонь.
Готуємо тісто на «Горішки» з вареним згущеним молоком.
Розтоплене масло з'єднайте з цукром, ваніллю, содою гашеного лимонним соком, яйцями, ромом і просіяним борошном. Зручно місити тісто виделкою або міксером зі спіралеподібною насадкою.
Як спекти «Горішки» з вареним згущеним молоком?
Форму для випічки змащуємо зсередини топленим маслом. У заглиблення форми поміщаємо невеликі приблизно однакові грудочки тіста. Закриваємо форму, сильно притискаючи верхню частину до нижньої. Ставимо форму на конфорку на середній вогонь хвилини на 4-5 потім перевертаємо і випікаємо ще 3 хвилини з іншого боку.
Перед закладкою наступної порції ретельно протираємо форму (а якщо необхідно, то і промиваємо), потім по новій змащуємо топленим маслом.
Готуємо начинку: злегка остуджуємо варену згущенку, змішуємо її з розтопленим маслом і шоколадом. Вливаємо ром, додаємо мелені горіхи і корицю. Перемішуємо.
Начиняємо «шкарлупки» з'єднуємо і викладаємо на блюдо.
Можна зробити трохи інакше: закладати в кожну «шкаралупу» не крем з меленими горіхами, а цілісні ядерця лісових або четвертинки волоських, а потім зверху, так би мовити, пломбувати кремом.
Для тих, кому не подобається важкий і солодкий крем з маслом і згущеним молоком, є альтернатива: більш легкий крем з густого несолодкого йогурту (і/або сметани і вершків) з додаванням розтопленого шоколаду і насиченого желатинового водного розчину.
Готові «Горішки» подаємо з чаєм, кавою або какао.